Absinthe, – den mest legendariska av alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man noll mer legendarisk än absint.


Klicka här.

De mesta människor innehar förmodligen en basal medvetenhet om att absint finns, men de mesta utav dem känner till blott några sanna information om sprit eller alkohol samt blott en bråkdel utav dem innehar haft chans att äga ett glas utav denna mystiska dryck före sej på bordet.

På grund av detta önskar jag med det här lilla inlägget presentera för er läsare en del information om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess lysande förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint främst gjordes.

Mycket berusande och smaksatt med anis, sägs absint ha varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod berömda för att har tillverka en medicinsk tonic som bar en stor likhet med absint.

Likväl var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som sedan etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin image som en läkemedelstonic och blev mer bekant för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier och för att ge inspiration till konstnärer.

Alltså legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde samt Mary Shelley att skapa målningar samt litteratur som har blivit klassiker i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet samt mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment bevisa att malörtens olja, en av de många ingredienserna i absint, var farlig samt giftig, , även om bara en liten antal malört fanns i en absint flaska.

En annan händelse som skedde i början av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Ehuru mannen hade en lång historia utav att vara gravt alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder samt US OF AMERICA.

Frankrike följde sedan år 1915.

Kanske för att det var illegal frukt, har många utav de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än nu, trots att inne vetenskap har visat att malört ej är mer skadligt eller framkallar vansinne än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Nu, i begynnelsen av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de flesta europeiska länder är absint helt lagligt igen.

I AMERIKA (givetvis) är det ännu grundnorm mot att producera och sälja den, ehuru annorlunda affärsverksamhet innehar hittat på möjligheter att kringgå dessa bann.

Att inmundiga absint är ej längre ett brott.

För en amerikan, innebär det att det är OK att inmundiga absint, så länge man inhandlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som man kan finna Webben.