Absinthe, – den mest legendariska utav samtliga drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar du noll mer legendarisk än absint.


Mer info på godabsint.com

De mesta människor innehar antagligen en grundläggande medvetenhet om att absint är, men de mesta utav dem känner till blott några sanna information om sprit eller alkohol samt bara en bråkdel av dem innehar haft tillfälle att inneha ett glas utav denna mystiska dryck före sig på bordet.

Därför önskar jag med detta lilla inlägget framföra för er läsare lite information om denna legendariska spritdryck samt se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande och kryddad med anis, sägs absint äga varit uppfinningen utav Pierre Ordinaire, en doktor från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod berömda för att äga tillverka en medicinsk tonic som bar en enorm likna med absint.

Ändå var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin image som en läkemedelstonic och blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar samt för att ge inspiration till konstnärer.

Alltså legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon inspirerade så stora konstnärer och författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att alstra målningar och böcker som har blivit tidlös i världens konst samt böcker.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att påstådd bevisa att malörtens olja, en utav de många ingredienserna i absint, var farlig och giftig, , även om endast en liten mängd malört fanns i en absint butelj.

En annan händelse som skedde i begynnelsen utav nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall samt mördade hela sin familj.

Även om gubben hade en lång historia utav att vara gravt alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder och USA.

Frankrike följde efter att år 1915.

Antagligen för att det var illegal frukt, innehar flera utav de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, fastän inne vetenskap innehar visat att malört inte är mer skadligt alternativt framkallar vansinne än någon annan naturlig beståndsdel som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Nu, i begynnelsen av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga dän.

I de större europeiska länder är absint totalt lagligt åter.

I AMERIKA (givetvis) finns det ännu grundnorm mot att alstra och avyttra den, även om annorlunda affärsverksamhet innehar hittat på potential att kringgå dessa bann.

Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebära det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge du inhandlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som man kan finna Webben.