Absinthe Sprit, Blott en drink alternativt en legend?

Många människor antar att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som alkohol alternativt sprit framförallt alldenstund det ej är buteljerat med tillsats utav socker.

En nuförtiden nära nog utsuddad gräns uttalar att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – samt då börjar antagligen nära nog all sprit som saluförs nu kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en bärkraftig växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är också känd för att har andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne källa, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe sprit finns i många annorlunda versioner.

Dess utveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som man antagligen förstår, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, typ vin är idag, samt de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt samt begagnade mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som heter “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare sorter som innehöll en del alternativt ingen anis, fänkål alternativt någon utav de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt öka poopulariteten för absint och bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans samtliga innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”: Mer Info Här..

Det finns också ett litet antal betraktas som “special absint” som är helt unik och avvikande.

Det finns många legender samt myter kring absint sprit, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) innehar en smaragdgrön färg.

Början såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen på grund av fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur och en aptitretare.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld samt depression.

Antagligen det är därför det fick så mycket eloge utav bohemiska varianter och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden säger att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Man kan hitta det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen utav drycken ökade så gjorde även efterfrågan, samt rätt så inom kort sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna människor förstörde allmän övriga.

Det fanns flera planerat dråp som var kopplade till konsumtion av absint precis runt 1900, det mest berömda är de Lanfray morden vari en man dödade först sin egen familj samt därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därefter.

Ehuru det fortfarande faktiskt inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 samt den kända gröna drycken växer nu i popularitet åter.

Idag när du har lärt dig ett litet antal spännande fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv avgöra om det bara är en annan dryck, alternativt antagligen mer av en legend.

Med det kumulativ popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta samt se om historien upprepar sej.