Absinthe Sprit, Blott en drink eller en legend?

Title=Absinthe Alkohol, Bara en drink eller en legend?
Tags=absinthe alkohol, absint alkohol
Category=1
UserCategories=absint|absinthe|sprit|alkohol|drycker|tips|nyheter|blogg|uncategorized
Content=Absinthe klassas i huvudsak som sprit därför att drycken inte är buteljerad med tillsats av socker, men många människor tror ändå att drycken klassas som likör.

En numera nästan utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – och då bör väl nästan all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dem för en likör?

Absithe är en robust växtbaserade sprit som destilleras tillsammans med malört samt anis, men är även beryktad för att äga andra aromatiska örter såsom fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens namn Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i flera annorlunda versioner.

Dess utveckling påbörjades i slutet av 17-talet i Schweiz för att därpå spridas till andra länder som satte sin egen karaktär på originalet.

Som du troligen begriper, var kvaliteten på de skilda märkena avsevärt varierade, ungefär som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde inte allt för sällan ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare varianterna som bestod av lite eller ingen anis, fänkål eller någon av de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och speciellt den franska var ansvariga för att kraftigt förhöja poopuläriteten för absint och bedömdes mestadels utgöra de som producerade högsta kvalitet.

Medan alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “traditionell absint”.

Det finns även några betraktas som “special absint” som är fullständigt exklusiv och annorlunda.

Det finns flertal legender och myter om absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) har en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, möjligtvis på grund av fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur och en aperitif.

Den hade en speciell verkan på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.
Kanske det är därför det fick så stora mängder lovord av bohemiska typer och konstnärer såsom Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så inne i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Du kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och någorlunda snart sjönk priset så att alla drack den.

Det varade tills några galna personer förstörde för samtliga andra.

Det fanns flera mord som var kopplade till konsumtion av absint precis kring 1900, det allra kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och efteråt sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men många andra länder följde kort därefter.

Trots att det än så länge faktiskt inte är lagligt i USA så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet igen.

Nu när du har lärt dig en del intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv fastställa om det bara är en annan dryck, eller kanske mer av en legend.

Med det ökande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och observera ifall historien upprepar sig.
Date=Range
Date1=2016-03-01
Date2=2016-04-30