Den legendariska drycken Absinthe

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, finner du ingen mer legendarisk än absint.

De flesta människor har möjligtvis en rudimentär medvetenhet om att absint finns, men de flesta av dem vet bara några sanna fakta om sprit eller alkohol och blott en bråkdel av dem har haft möjlighet att ha ett glas av denna mystiska dryck framför sig på bordet.

Därför önskar jag med det här lilla inlägget presentera för er läsare lite fakta om denna legendariska spritdryck och titta tillbaka på dess enastående förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz under 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande och smaksatt med anis, sägs absint ha varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en doktor från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att många år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att ha framställa en medicinsk tonic som bar en rejäl likhet med absint.

Ändå var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som därefter etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin image som en läkemedelstonic och blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar och för att bidra till inspiration åt konstnärer.

Följaktligen legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon influerade så framgångsrika konstnärer och författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att göra målningar och böcker som har blivit klassiker i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe speciellt.

Så kallade vetenskapliga undersökningar gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en av de flera ingredienserna i absint, var farlig samt giftig, även om endast en ringa kvantitet malört fanns i en absint flaska.

En annan händelse som skedde i begynnelsen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett utbrott i raseri och hade ihjäl hela sin familj.

Även om mannen hade en lång bakgrund av att vara gravt alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

Ã…r 1912 gjordes absint olalgligt i flera europeiska länder och USA.

Frankrike följde efter år 1915.

Eventuellt för att det var olovlig frukt, har flera av de falska rykten och historier om risken med absint fortsatt att leva vidare än idag, fastän nutida vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt eller orsakar vansinne än någon annan okonstlad ingrediens som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Nu, i inledningen av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de flesta europeiska länder är absint totalt lagligt återigen.

I USA (givetvis) finns det fortfarande lagar mot att göra och sälja den, trots att diverse företag har hittat på möjligheter att undvika dessa förbud. Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebär det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge du köper det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan finna på webben.