5:2-metoden – en lätt diet att komma igång med

Det är inte speciellt komplicerat att påbörja 5:2-dieten. Du behöver inte rensa kylskåpet på frestelser – du tillåts ju äta dem! Du behöver inte heller investera i några nya produkter alternativt lägga upp ett kost- och träningsschema så knepigt att det fyller kalendern. Bara två dagar i veckan behöver du sätta av åt din nya satsning på att gå ner i vikt, så är du omedelbart verksam med din diet.

Starta med att välja ut en vecka som passar bra för att starta en ny vana. Eftersom fasta, trots att den bara pågår i en dag, påverkar din ork är det vettigt att välja en vecka då du har några lugnare dagar att välja som fastedagar.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per individ och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För enbart 60 år sedan var den siffran på bara 50 kg per människa samt år. Att dra ner en aning på köttet är en kvick väg mot bättre hälsa. 52-metoden Tänk på att dina fastedagar kommer att upplevas tunga i början, men glöm inte bort att din kropp snart kommer att vänja sig vid din nya livsstil.

Utför din hemläxa innan du startar dieten. Läs på om vilka effekterna dieten kan få och gör upp en plan för hur du ska fixa fastedagarna ifall de visar sig vara jobbigare än du trodde. Tala om för din omgivning att du fastar, du kommer att få både förståelse och goda råd av dem.

5:2-dieten har blivit så populär att du säkert har arbetskamrater som redan har testat och kan hjälpa dig på vägen!

Gör en matsedel för dina fastedagar. Läs massor recept och plocka ut de som inspirerar dig mest. Eventuellt är det de som påminner mest om hur din kost ser ut idag, kanske känns det mest spännande att testa på nya råvaror som du inte brukar nyttja. Med ett klart upplägg för fastedagarna är du redo att låta 5:2-dieten äntra i ditt liv.

Handla intelligent. Nya råvaror som du inte vet hur du ska använda ligger helst och blir dåliga i kylskåpet. Köp inte mer än du behöver i början så håller du onödiga kostnader och matspill på en miniminivå. Du kommer att märka att dina vanor dessutom på de “vanliga” dagarna ändras efter ett tag och då kan du dessutom börja shoppa annorlunda i matbutiken.

Sätt en trend. Är det du som står för matlagningen för hela hushållet så gör dig inga otjänster genom att krångla till det. Låt familjen hänga på dina nya vanor, men utan kaloribegränsningen. Tillaga samma mat till dem som till dig själv, men låt dem förtära hur stora portioner de vill, så slipper du sukta efter onyttigheter som står där på bordet under tiden du känner dig oinspirerad att förtära din sallad. En god sallad är en enastående middag för hela familjen!

Ge inte upp när du vacklar. 5:2 är en flexibel diet. Gick det inte som du tänkte med veckans fastedagar? Men lägg om schemat i sådana fall! Det är aldrig för sent att ta igen en dag och en missad fastedag kommer inte att förstöra din diet. Kommande vecka går det bättre och så småningom kommer denna nya vana kännas som den naturligaste sak i världen.

Förmodligen får du dessutom en välbehövlig skjuts när väl kilona börjar rasa och det gör de oftast rätt så hastigt.

Det finns en väldigt unik pocketbok författad av Ola Norrman (han som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Det som är en bonus är att man kan låna denna utan att lämna datorn på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens resa till biblan – utan lånar eBoken via sin PC. De flesta dyra böcker kan lånas – helt gratis. Läses bäst på en eBokläsare, som iRiver. Vill man äga en pappersbok så finns boken på allt-fraktfritt.se.