Bättre hälsa med hjälp av fasta och 5:2-metoden

Det är inget nytt att fasta. Pythagoras krävde av sina studenter att de skulle fasta under 40 dagar därför att rena kropp och sinne innan de fick mottaga hans undervisning och Bibeln uppger att också Jesus fastade i upp åt 40 dagar i följd.

“Vår mat ska vara vår medicin” sade Hippokrates, som vi idag känner som läkekonstens fader, redan ungefär 400 år före Kristus. Han liksom flera andra tidiga läkare ordinerade fasta vid både lätta samt allvarliga sjukdomar och de hade, enligt modern forskning, på flera sätt en poäng i det de gjorde. Nu har vi börjat inse vilka biologiska processer fastan utlöser i våra kroppar och hur de håller oss friska samt hälsosamma.

Forskare har vetat i åttio år att man genom att krympa kaloriintaget med 20-40% mot vad som anses nödvändigt kan förlänga livet på så gott som allihopa prövade djurarter, så länge mängden vitaminer samt andra näringsämnen fortfarande är tillräcklig. Därtill visar testerna att en livslång sådan diet helt kan eliminera hjärt- och kärlsjukdomar, cancer samt demens. Klicka här nu för mer info

Att fasta så länge som Pythagoras och Jesus föreskriver har forskarna dock visat inte är nödvändigt. Den periodiska fastan, att inta begränsat med kalorier under en del dagar, praktiseras redan av många kulturer av religiösa skäl. Nu kan vi ansluta oss till dem, men av hälsosamma anledningar.

Att två dagar i veckan krympa kaloriintaget och undfly de största kolhydratfällorna jämnar ut din blodsockernivå så pass att du inte längre känner sötsuget och hamnar i blodsockerdippar. Kolesterolvärdet sjunker också och minskar omedelbart risken för hjärtsjukdomar. Att fasta för hälsans skull är inget nytt, men sannerligen inte heller förlegat utan har nuförtiden många belägg i modern forskning.

Det finns en mycket läsvärd bok författad av Ola Norrman (författaren som skrivit den kanonbra boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Vad som är ännu bättre är att man kan låna boken helt gratis på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens ta sig till bibliotelet – utan lånar via sin PC. De flesta nya och dyra bra böcker kan lånas – gratis. Läses bäst på en eBokläsare, som iRiver. Vill man köpa så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.