Hunger och viktminskning med 5:2-dieten

Innebär 5:2-dieten att du kommer vara hungrig? Ja det kommer du. I alla fall till en början när kroppen fortfarande inte är van vid fastedagarna. En av de största skälen till att vi är aningen större än nödvändigt i detta landet överlag är att vi äter för rejäla portioner. Våra kroppar är inte uppmärksamma på när vi ätit tillräckligt för att bli mätta. Mestadels slinker det ner lite extra vid var måltid.

Följaktligen kommer kroppen att bli hungrig när du först börjar med fastedagar. Men det handlar alltså inte om att du ätit för lite för att hantera dagen, utan att kroppen helt enkelt är van vid att få lite extra. Håll ut och kom ihåg att efter ett par veckor kommer fastedagarna inte att vara lika tuffa.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per individ och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan låg den siffran på endast 50 kg per individ samt år. Att dra ner aningen på köttet är en snabb väg mot bättre hälsa. Kanontips.

När du börjar med fastedagar måste du själv finna den rytm och det upplägg som passar dig, dina rutiner och din kropp. För en del är det enkelt att utelämna måltider eller byta ut dem med dryck, för andra måste fastedagens begränsade kaloriintag spridas ut jämnt över dagens vakna timmar för att inte orken ska ta slut.

Finns det inget man kan göra åt hungern då? Jovisst finns det knep att ta till. Vill du prova att hoppa över frukost? En kopp hett vatten tillsammans med en citronskiva i är ett beprövat trick för att väcka kroppen och kan också dämpa hunger eller sug. Prova dessutom en aning riven ingefära i varmt vatten när du känner att din kropp ropar efter något att stoppa i sig.

Välj rätt dagar att fasta på. Kolla efter i veckans schema och avgör vilka dagar du lättast klarar dig på den kalorisnåla dieten. Välj de dagar du har minst fysisk ansträngning och flest chanser till vila om det skulle bli besvärligt. Det är även oftast lättare att laga lämplig mat och motstå onödiga frestelser när du är hemma.

När du sätter ihop din meny ska du fundera på att fylla upp med kalorisnåla nyttigheter såsom grönsaker samt sallad för att rätterna ska bli mättande samt ge kroppen den ork den behöver. Avstå från samtliga tomma kalorier, tacka nej till brödet samt pastan. Dessa produkter skänker en falsk mättnad som snabbt går över, och de innehåller inga näringsämnen som kroppen egentligen tar till sig.

Välj fettsnåla råvaror för att spara in på kalorierna och kom ihåg att när du även skär ner på kalorierna under de “vanliga” dagarna genom att avstå ifrån rena onyttigheter såsom chips och läsk kommer du också känna dig mindre hungrig under fastedagarna. Men glöm inte att 5:2 bör vara en lustfylld diet, men unna dig inte att falla för frestelserna för mycket.

Kom dessutom ihåg att det är en enorm hjälp på vägen mot att få kontroll över sitt ätande att först tillåta kroppen att känna lite hunger för att därefter få uppleva hur lite det EGENTLIGEN krävs för att bli mätt igen, när kroppen väl vant sig av med överflöd och stora portioner.