Upptäck den hälsosamma 5:2-dieten för bättre välbefinnande samt viktminskning

Fastans effekt på hälsa och välbefinnande är inte alltid i fokus, det är enkelt att viktminskning samt midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer provade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckades uträtta en viktminskning på nio kg på samma gång som han förbättrade både sina kolesterol- samt blodsockervärden. I och med det har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därefter i Norden. diet recept

För oss i Sverige är det inte blott viktminskningen som är i fokus när det kommer till dieter. Vi har en stark tradition av friskvård samt att leva sunt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill frambringa när vi börjar modifiera våra liv. Inte underligt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis som andra periodiska fastor finns det även långsiktiga hälsoeffekter att inbringa. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att lagra fett.

Här kan flera av våra vanligaste välfärdssjukdomar såsom diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan också exempelvis minska risken för Alzheimers då fastedagarna gör att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att motarbeta sjukdomar. Att hålla en nyttig diet försvårar för flertalet sjukdomar, bland annat Alzheimers. För personer med ett systoliskt blodtryck över 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med 3 gånger.
Det tillhandahålls en mycket bra bok av Ola Norrman (han som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Det som är grädde på moset är att man kan låna denna on-line på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens gå till biblan – utan lånar boken via sin dator. De flesta kostsamma bästasäljare kan lånas – gratis. Läses enklast med en Läsplatta, som iRiver. Önskar man äga en pappersbok så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning via 5:2-dieten kraftigt reducera risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 medför till och med kan undertrycka en tumör som börjat tillta – samt ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, enligt studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga personer som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig föda och rekommenderats att stänga ute en del saker ur sin diet, någonting som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och flera vittnar om att de orkar mer och rentav kan komma igång att springa och cykla igen.