Sukralos – slipp socker och baka sött i alla fall

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är dock inte alltid så lätt att hitta korrekt medel eftersom de olika varianterna har en aning annorlunda egenskaper och därmed passar olika ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är fullkomligt utan kalorier. Detta är ett medel som kan användas för bakning men det är viktigt att begripa hur man ska nyttja det på rätt sätt.

sukralose

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att nyttja?

En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta olika bakverk samt livsmedel är att det här är ett medel som är sötare än flertal andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som likaså används för att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från fullkomligt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flera fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning eftersom det går att hetta upp. Det är även därför som sukralosen är ett så bra val då du vill äta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man inte överdriva användandet av sötningsmedel men det finns ingen orsak till att frukta sukralosen. Den är tillförlitlig att använda och det I synnerhet i bakverk och godis som man gör hemma.

Sukralos kan å andra sidan vara svår att hitta i butiker men finns på webben på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som likaså kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker ska uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som exempelvis erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron samt melon) som används i flera kända sötningsmedel som till exempel sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så möjligen du rynkar på näsan och det är ej så underligt, jämfört med sukralosen så är erytritolen inte lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som också har namnet björksocker. Det här är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis och tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av många tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är hisnande med xylitolen är att den ej bara ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan också dämpa tillväxten av en del bakterier och detta kan leda till att ett barn inte får öroninflammation!
Det här kan vara bra att veta om man är förälder till att barn som ofta har bekymmer med öronen och som skulle kunna behöva något gott och nyttigt att bekämpa detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har kass smak. Stevia har en besynnerlig lakritsliknande bismak som flera tillverkare försöker maskera med att tillsätta smakämnen. Många sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så illa att man brukar blanda åtskilliga olika i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål icke värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostsam) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att ersätta sockret?

Det är ej längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är förträffligt för tänderna. Men man ska spåna på att det ej jämt är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.