Prova att göra mousserande vin

Den som väljer att tillverka eget mousserande vin genom klassisk “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en oerhört svår procedur.

Men det finns en alternativ metod som bidrar till fantastiska resultat med ett minimum av möda.

Även mousserande vin kan göras från en mängd diverse material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att nyttja en bra kvalitet samtliga druvor produkt för att tillverka champagne.

Innan vi startar måste jag att det så klart finns ett enklare sätt som också framställer ett smakrikare vin. Köp en vinsats från brygg eget vin – klicka här ifrån hembryggning.se, prisad.se eller annan webshop.

Du kommer att behöva en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan inhandlas tämligen billigt på nätet.

Det är betydelsefullt att utgångspunkten visar mellan 1,070 samt 1,080 och ej mer.

Därtill behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (ej att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), med tanke på att de ska funka som en preliminär tryckhållare.

Du behöver likaså en kapsyltång och en del hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne många faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att producera vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att transportera vinet till en öppen hink.

Vinet bör vara en aning grumligt, om inte lägga till aningen jästsediment från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en enkel sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.

För att producera denna sirap, värm en mix av en andel vatten samt två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.

4) Rör om sockerlag, försiktigt men noga, i vinet.

5)

Nästa moment är buteljering med hjälp av hävert, flytta vinet direkt till champagneflaskor använd uteslutande flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att kunna handskas med det tryck som byggs upp.

6) Ställ flaskorna stående på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara färdigt nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ännu en månad eller till dess det blir kristallklart.

Efter denna period låt flaskorna stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Det kommer att hjälpa hålla ner jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en skör process där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte gör det på rätt sätt.

Såvida du inte är en mästare på denna skicklighet kan detta kanske vara ett gott råd:

Snabbhet är det mest betydelsefulla i denna operation om du önskar behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar och ta bort locket på flaskan.

Det tar lång praktik att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns någonting som kallas ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har inte skrivit någonting om den vanliga vintillverkningen som kan behövas som grund till detta, samtliga tillbehör för detta finner du lätt på internet.