ID-kapning genom historien

Med ID-kapning följde mord

Förr i tiden räknades faktiskt ID-kapning som ett ännu tyngre brott än idag. Den som kapade någons identitet för 50-100 år sedan gjorde det för att denne behövde en egen, fullkomligt ny, identitet – och för att knycka någon annans tvingades man först avrätta offret vars identitet man ville åt. Kroppen var man tvungen att dölja väl för att avstyra att bli påkommen, men när det väl var gjort så kunde man anta den dödes namn, födelsedatum, personnummer samt annan privat information. Självklart fanns det annorlunda bakomliggande anledningar för denna variant av ID-kapning, men i regel låg drivkraften i att undkomma sitt eget öde; mer sällan handlade det om en strävan efter att bli välställd.

ID-kapning genom telefonen

När hemtelefonen hade blivit vanlig så började ID-kapningar att ske över telefonlinjen. Detta var det första teknologiska forumet för metodisk kapning av identiteter. Vanligast var att ID-kaparen ringde upp en utvald människa med löften om arv, vinst eller andra mångsiffriga belopp, och för att “vinnaren” skulle kunna motta dessa pengar behövde man privat information för att verifiera denne. Gemene man insåg inte att upplysning såsom personnummer, adress samt bankkontonummer var känslig – speciellt inte bredvid löften om omedelbar rikedom. Den bedragna förlorade i regel alla sina tillgångar, och fick i utbyte vanligtvis sitt liv slaget i spillror – medan de allra flesta ID-kapare kom undan. Idag sker så få som 7 % av alla ID-kapningsförsök genom telefon, i jämförelse med omkring 100 % för 40-50 år sedan.

ID-kapning via soporna ledde till rekordförsäljning av pappersstrimlare

När personer hade fått nog med information och varningar rörande ID-kapning genom telefon så minskade de drastiskt i antal, men under 1980-talet blev soporna istället ett av de huvudsakliga målen för brottet. Efter att mängder av fall uppdagades där ID-kapare helt sonika hade grävt upp känslig information om intressanta människor ur deras sopor, blev pappersstrimlaren plötsligt omåttligt omtyckt på kontor runt om i världen.

I boken förekommer en lång och bra checklista. Boken finns tillgänglig för lån som e-bok på biblioteken samt kan anskaffas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bilden av boken för mer info.
Klicka här nu för mer info

Nätet har gjort ID-kapning enklare än någonsin

Med hjälp av internets storartade entré i våra liv är vår personliga upplysning mer lättillgänglig än någonsin och oupphörligen kapas identiteter, både i Sverige och i resten av världen. Idag är hotet om ID-kapning hela tiden pågående, det kan hända vem som helst, var som helst samt när som helst, och det har hittills inte funnits några enkla, effektiva samt billiga sätt att skydda sig. Man har fått lita på den inte så tillförlitliga klassikern “Det händer inte mig”.