Så skyddar du dig mot ID-kapning

Man märker inte att man blivit ID-kapad förrän det är för sent

Oftast märker man tyvärr inte ifall en ID-kapare har lyckats stjäla din identitet förrän det är för sent. Pengarna är borta från kontot, eller så inser man plötsligt att man är skyldig att betala åter lån som man personligen aldrig beställt alternativt mottagit några pengar från.

I boken finns en lång och bra checklista. ID-kapningsboken finns tillgänglig att låna som e-bok på biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt. Klicka på bilden för mer information.
Klicka här nu för mer tips

Förargelse och uppgivenhet är milda ord för att beskriva känslan, för flera är upplevelsen livsomvälvande – på ett högst negativt vis. När man inser att man har utsatts för ID-kapning så vänder man sig naturligtvis till polisen , men trots starka insatser är det sällan som ett välgjort ID-bedrägeri går att spåra och reda ut.

Förebyggande åtgärder

Vad man bör göra istället för att ignorera varningarna och hoppas att man slipper bli offer för en ID-kapare är att utföra samtliga de förebyggande åtgärder man kan – det finns faktiskt mycket man kan göra för att skydda sig från ID-kapare utöver att endast vara aktsam med var och hur man sprider privat upplysning. Det finns säkerhetstjänster att prenumerera på, man kan gå samman med grannar för att motverka brevlådevittjning i bostadsområden, och man kan se till att sprida ut sina pengar på flera olika konton så att man har back-up ifall det värsta skulle äga rum.

Dog Security bevakningstjänst

Genom att betala en struntsumma per år får du tillgång till en mycket effektiv bevakningstjänst kallad Dog Security.

Ifall någon skulle begära adressändring åt dig, med syfte att få din post levererad till sig för att på så sätt enkelt kapa din identitet, så varnas du av Dog Security när adressändringen sker. Är det du personligen som ändrar adress p.g.a. en reell flytt så kan du bara ignorera varningen som kommer. Det ger dig full koll på ifall eller när någon som är ute efter att bedra dig håller på att skrida till verket, och du har möjlighet att stoppa denne genom att anmäla situationen till polisen innan ID-kapningen genomförs. Det skyddar inte bara dina egna intressen utan ger polisen ytterligare möjligheter att gripa ID-tjuvar innan de ställer till med trubbel.

Det finns också ett flertal andra indikationer som bevakas med Dog Security bevakningstjänst. (Läs mer här.)

Grannsamverkan

Bor du i ett villaområde där flera av dina grannar passar in på profilen för inom ID-kapning särskilt utsatta personer, dvs stabila medelinkomsttagare i åldern 25-40 år utan betalningsanmärkningar, så kan det vara en god idé att samarbeta för att förebygga vittjning av brevlådor. De tryggaste bostadsområdena är de mest utsatta och en gärningsman går ofta omkring i samma område många gånger för att få tag på så många högprofilerade offers privata upplysning som möjligt.

I grannskapet kan man komma överens om annorlunda spaningsrutiner och gärna också bestämma sig för att fotografera misstänkta gärningsmän så att OM en ID-kapare rentav dyker upp så har man större chans att få fast denne. En annan effektiv metod är att skriva ned (alternativt fotografera med hjälp av mobiltelefonen) okända bilars registreringsplåtar. Det blir betydligt lättare att fälla en ID-kapare för brott om det finns fysiska bevis samt kopplingar.

Hemförsäkring

Flera försäkringsbolag inkluderar idag försäkring mot ID-stöld, bland annat finns detta tillägg hos Folksam, Länsförsäkringar samt Lärarförsäkringar. Helt klart en sak man bör kolla upp!

Flera konton samt kreditkort

Det är ett stort misstag att ha alla sina pengar på ett och samma kort. Man kan ha sitt kreditkort laddat med de pengar man behöver var vecka eller månad och hellre genomföra täta överföringar mellan olika konton. Sparkontot, som inte är kopplat till ett kreditkort över huvud taget, är det tryggaste stället att samla större summor på, men det ultimata är att ha flera annorlunda konton samt kreditkort som back-up.

Ett ICA-kort har två konton och det ena går inte att nå med kreditkortet så lägger man in pengar på sitt ICA-konto varje månad kan man se till att göra regelbundna överföringar istället för att ha en stor summa på det konto som ICA-kortet leder till.

Sprid ingen upplysning om när du är bortrest

När man planerar att lämna ditt hem, för att bege sig på semester alternativt resa bort i jobbet eller dylikt, så är det idag vanligt att man annonserar ut detta i sociala forum som på Facebook eller Twitter. Detta handling är som att ropa efter ID-kapare och något alla ska vara oerhört försiktiga med. Ens födelsedag, adress, telefonnummer samt andra personliga uppgifter ska inte heller finnas på forum samt i social media.

Kopiera alla dina känsliga handlingar

Att fotografera alternativt kopieraeller lista alla känsliga dokument och handlingar såsom kreditkort, pass, ID-kort, körkort m.m. är en väldigt bra back-up om något skulle hända. Sällan memorerar man de uppgifter som finns på ens handlingar, men har man dem tryckta i papperskopior placerade i bankfack alternativt på annat oåtkomligt ställe, och/eller sparade som krypterade dokument på dator (och back-up!), så är man relativt säker ifall man skulle bli av med någon av handlingarna.
En sådan fil kan finnas på ett USB-minne alternativt i datorn. Filen kan krypteras så ingen annan kan öppna den. Annorlunda Zip-program kan göra detta och det finns en mängd program på internet som är gratis.

Olika lösenord

Majoriteten av oss använder samma lösenord till allting, möjligtvis växlar vi mellan två skilda. Dessutom är det vanligt att lösenorden vi väljer är enkla, därför att vi ska minnas dem lättare. Detta system är som bäddat för kapning. Varje inloggning bör ha sitt eget exklusiva lösenord och gärna något av kombinerat slag – som en blandning av stora samt små bokstäver plus siffror. För att minnas lösenorden kan man skapa en okomplicerad Excelfil som man krypterar och har på sin dator, plötsligt har man ett mycket tryggare nätliv, och enbart ett lösenord som man tvingas memorera – det som öppnar ens krypterade Excelfil.

Det finns krypterade säkra lösenordsskyddade system som håller reda på samtliga lösenord på internet. Det som troligen är bäst är Rorm
som även kan generera säkra lösenord.

Låsbara brevlådor hjälper inte

Låsbara brevlådor som påstås vara “säkra” mot brevfiske fungerar inte. Det går att fiska upp posten i alla fall, ofta genom att endast stoppa ner handen. Annars med “plocka upp” verktyg.
Har man en villa med en stor hög brevlåda och gör sig besväret att låta posten ramla ända mer i botten – i marknivå – så försvårar man brevfisket. Då ökar risken för upptäckt och ID-kaparen väljer eventuellt nästa hus i stället.