Alkoholfri smak av absint från Aromhuset

Nu kan man få smak av den gamla konstnärsklassikern Absint i sitt kolsyrade vatten. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är lätt att mäta upp med kapsyl alternativt doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt lite bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

Både Van Gogh och Hemingway var kända för att värdesätta Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck innehållande nervgift som sades skapa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. Vissa menar att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till galenskap.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som vanligtvis ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig snurrig i skallen. Smaken är otroligt udda med en touch av lakrits, den kommer sig från de skilda kryddiga örterna som förekommer i receptet – bl a stjärnanis samt malört.

Vanligtvis blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar och blir otydlig. Att dricka Absint rent bränner ordentligt i halsen, även ifall smaken fortfarande är mycket god.

Nu kan man få smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens tillverkad på örtextrakt samt oljor som smakar precis som den Absint man finner på Systembolaget, men utan att bränna i halsen alternativt frambringa snurr i skallen. Smaken är kryddig och eldig med en bitter underton vilket personer som har utvecklade smaklökar kommer att gilla.

Vill man så kan man testa att blanda en aning av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte bara till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till olika saker. Just Absint känns som en solklar smak att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar fantastiskt som smakförstärkare i allt från te till grädde samt bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 olika smaker i sitt sortiment, allt från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska och klassiska smaker som man kan mixa efter eget sug. Doseringen är busenkel med hjälp av smakflaskans egen kapsyl alternativt medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja mäta upp 2 ml essens per liter vatten «Då får man en tydligare smak än det man kan hitta i butik.», säger han «Därefter kan man själv bedöma ifall man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid olika tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man köper i affär idag är väldigt populärt, men Strand anser att valmöjligheten fortfarande är otroligt snäv. Allt detta kolsyrade vatten är väldigt svagt smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så brett som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta personligen och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar även att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad samt beprövad och skiljer sig ganska radikalt från de andra, mer rena smakerna. Men Strand antar att ifall man uppskattar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.