En riktigt förtjusande kolsyremaskin heter Soda Stream Penguin

En av Sodastreams mest uppfinningsrika samt moderna produkt heter Soda Stream Penguin. Namnet kommer från att kolsyremaskinen i hopfällt läge påminner om en pingvin, fast på ett väldigt stilrent sätt. Sodastream Penguin är även den enda kolsyremaskin på marknaden som har snygga PET-flaskor i glas i stället för plast, vilket är en detalj som oerhört många gillar.

Sodastream har tillverkat kolsyremaskiner i över hundra år, så vetande och erfarenhet finns det gott om. Dock såldes företaget till Soda Club år 1998, som var smarta nog att ta vara på varumärket och fortfarande marknadsför sina produkter under namnet Sodastream i åtskilliga länder. I Sverige har vi t ex inte Soda Club, utan Sodastream, i Tyskland däremot heter samma produkter Soda Club.

I dagsläget har Sodastream sex annorlunda modeller på kolsyremaskiner, den klassiska modellen Jet är billigast och kan köpas för ca 600 kronor. Penguin är på andra sidan prisskalan och däremellan finns Pure, Genesis, Stream, och nykomlingen Dynamo. När man handlar en ny sodastreamer följer en eller två PET-flaskor med, samt en full Alco2jet – kolsyrepatron.

När ens kolsyrepatron har tagit slut, efter ungefär 50 kolsyrat vatten, så lämnar man in den mot en påfylld hos sin återförsäljare. Ett inbyte kostar 89 kronor och att köpa en helt ny kostar omkring 250. Man kan nyttja också andra kolsyrepatroner i sin Sodastream, de är alla tillverkade i enlighet med europeisk standard, så bara måtten är korrekt är det inga problem. Aga är duktiga på kolsyra och säljer kolsyrepatroner till sina Wassermaxx-maskiner i samma storlek som Alco2jet.

Wassermaxx är Sodastreams största konkurrent och tillverkar relativt likvärdiga produkter. Ifall det ena företaget är aningen bättre på något så är det andra bättre på något annat. Aga, som marknadsför Wassermaxx, har blivit något av specialister gällande kolsyra, medan ingen kan slå Sodastream när det handlar om kunskap samt nostalgivärde.

I en prisjämförelse med Wassermaxx så har de ingen modell som kommer upp i samma pris som en Sodastream Penguin, men så har de inte heller en modell med så utstuderad design – och glasflaskor, inte att förglömma.

Vatten är vitalt för allt liv och en människa bör få i sig 1-2 liter vatten varje dag för att kroppen ska fungera fint. Det svenska kranvattnet håller enormt hög kvalitet och genomgår regelbundna tester för att säkra kvaliteten. Trots det kånkar vi hem liter efter liter med buteljerade drycker från affären, bara för att sedan tvingas släpa tillbaka tomflaskorna för återvinning. Det är ett evigt dragande av vatten bara för att vi vill ha våra drycker med viss smak eller med kolsyra.

Har man en kolsyremaskin så slipper man allt bök med dragande och lagrande av tomflaskor. Man har sin apparat på diskbänken och vattnet i kranen och kan när som helst ladda sin återanvändbara flaska med färskt kolsyrat vatten. Vill man därefter tillsätta smak så gör man det med hjälp av läskkoncentrat alternativt bordsvattenaromer som finns tillgängliga i butik alternativt på internet.

En av de stora fördelarna med en Sodastream är att den tar så lite plats, att den är så enkel att använda och att den till och med kan vara en attraherande detalj i ett nymodigt kök. Sodastream Penguin – speciellt – är en riktig liten inredningsdetalj.