Gott vatten på jobbet vinner alla på

För att överleva måste vi dricka vatten. Människokroppen består till mellan 60-80 % av vatten och vätskenivån tvingas fyllas på väldigt kontinuerligt då den ständigt sjunker när vi går på toa, svettas och till och med andas. Jorden vi bor på består till övervägande andel vatten och kallas i folkmun «den blå planeten» – av precis denna orsak.

När vi befinner oss på jobbet – vilket för de flesta av oss innebär en kraftig del av dagen – så är vi vanligtvis för upptagna med våra arbetsuppgifter för att minnas att fylla på vätskenivån tillräckligt ofta. Kanske stressar vi, vilket sannerligen gör att vi förbrukar mer vatten, och många är vi som tar till kaffe när vi känner tröttheten smyga sig på.

Sömnighet, matthet, slöhet, försämrad koncentration och lätt huvudvärk är ofta tecken på något så lättbotat som vätskebrist. Även intag av just kaffe – drycken vi antar ger oss energi – leder fort till vätskbrist då det är vätskedrivande, och får på så sätt motsatt verkan i det långa loppet. Ifall man inte dricker tillräckligt med vatten så blir man även mer mottaglig för sjukdomar och virus så att se till att vätskebalansen hålls ger goda effekter på både lång och kort sikt.

Detta börjar Sveriges arbetsgivare få upp ögonen för och allt fler låter installera vattenautomater på arbetet. En vattenautomat är betydligt mer lockande än en vanlig kran i ett trött litet fikarum. Moderna vattenautomater serverar måttligt kylt, friskt, krispigt vatten hela dagen lång och plötsligt blir det ett nöje att gå och fylla på vätskenivån med jämna mellanrum.

Många av dagens vattenautomater har två kranar, en med vanligt slätt vatten samt en med kolsyrat. Det kolsyrade vattnet skänker många en ytterligare känsla av uppfriskning då det sticker skönt i mun och hals. Det är bara att se till handeln så är det uppenbart att vi svenskar verkligen har lärt oss att tycka om våra bubblor.

En annan konkret trend när det handlar om vatten är det enorma engagemang vi svenskar har fått för smaksatt, kolsyrat vatten. I inget annat land i världen dricker man så mycket bubbelvatten med smak som här och utbudet som finns är jämförelsevis stort. Vi gillar smak och läskande bubblor, men vill finna hälsosamma alternativ till sockrig läsk.

Gert Strand AB saluför aromer för kolsyrat vatten via varumärket Aromhuset sedan en tid tillbaka. De är fria från både socker och sötningsämnen, men är på samma gång rika på smak. De har blivit oerhört populära bland privatpersoner och kan blandas i både köpt kolsyrat vatten samt hemkolsyrat. Det finns ungefär 20 olika smaker, samtliga noga framtagna och avvägda.

Nu släpper Aromhuset sex av de populära smakerna i ny flaska. Den nya flaskan är avsedd att användas ihop med de vattenautomater som nämnts tidigare i texten. Flaskan rymmer betydligt mer än sin föregångare – hela 270 ml, mot de andras 30 – och är utrustad med en särskilt framtagen pump. Denna pump åstadkommer doseringen busenkel – ett pumptag för en vanlig 150 ml-plastmugg och 3-4 pumptag för att smaksätta en halv liter bubbelvatten.

Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet blir intresset för mindre, regelbundna vattenpauser ännu större, vilket bidrar till såväl god stämning som höjd prestationsförmåga och långsiktig välbefinnande hos alla som arbetar.