Soda Stream Design – för den som föredrar attraktiv design

Sodastream Design är namnet på en av Sodastreams kolsyremaskiner. Sodastream Design är stilrent designad i silver och svart och kommer normalt med ett par PET-flaskor i plast och en Alco2jet kolsyreflaska. Exakt denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur många butikers sortiment, möjligtvis är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte förekommer i sortimentet på Sodastreams egen webbsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern samt slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, och slutligen Sodastream Pure – Elegans och bekvämlighet.

En Sodastream Jet kan man idag enkelt hitta för omkring 600 kronor, inklusive PET-flaskor samt gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ca 1800 kronor, inklusive två glaskaraffer och en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men uppskattar man utformning och fräcka detaljer kan man lägga en extra peng för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del övriga företag när det gäller försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den främsta konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder liknande kolsyremaskiner som Sodastream i omkring samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med individuell smak.

Wassermaxx säljer även sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister på kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av exakt samma storlek som Sodastreams Alcojet. Också ventilen är likadan – i enlighet med europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så fungerar båda kolsyrepatronerna lika bra.

Det är relativt lätt att finna kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan hitta sodastreamers i alla elektronikaffärer och större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer normalt även kolsyrepatroner, men kolla upp så att de dessutom byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare samt vettigare än att införskaffa nya hela tiden. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till ungefär 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt och hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en bra investering ifall man gillar kolsyra.

Det är inte bara för privatekonomin som en kolsyremaskin är en god investering, utan också för miljön. Tunga transporter kör var dag omkring på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Dessutom slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det även andra fördelar. Med tanke på hur många olika företag som var och en producerar annorlunda smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan experimentera fram egna favoritsmaker, alternativt bara nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob och Sonjo är benämning på några företag som producerar läskessenser samt bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat hela tiden färskt och nära till hands, och man slipper släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet samt design – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.