Soda Stream – ett etablerat varumärke

Soda Stream reklam har sannerligen ökat de senaste åren. Folk köper mer kolsyremaskiner än någonsin tidigare och det säger inte lite. Den första kolsyremaskinen för hemmabruk tillverkades 1903 av en engelsman med namn Guy Gilbey. Gilbey fortsatte att spinna på sin uppfinning och snart kunde han sälja sin «Apparatus for aerating liquids» till högklassiga hushåll. Soda Stream blev senare namnet på hans maskiner, och fortfarande idag – 100 år senare – går den bäst säljande kolsyremaskinen under samma namn.

Trots att kungahuset och andra nobla hem hade egna sodastreamers redan på början av 1900-talet, så skulle det dröja till 50-talet innan Soda Stream annonsering skulle figurera på den kommersiella marknaden. Då började allmänheten så smått få upp ögonen för att kunna kolsyra sina egna drycker, omkring samtidigt som Coca-Cola lanserades i Europa.

Försäljningen gick likväl sakta. I ett efterkrigseuropa hade flera människor säkert andra prioriteringar och även ifall den unga generationen absolut ville ha kolsyremaskiner så var det, som alltid, föräldrarna som höll i pengarna. På 70-talet kom vändningen. Soda Streamers började säljas i massor och än idag förknippas ofta kolsyremaskiner i allmänhet, samt Soda Stream särskilt, med 70- och 80-talsnostalgi.

Kolsyremaskiner används inte bara för att kolsyra vatten, man kan också framställa smaksatt bordsvatten alternativt egen läsk. Idag är efterfrågan på kolsyrade drycker oerhörd och vi är otaliga som har släpat otaliga tunga flaskor samt backar, till största del fyllda med vatten, hem från butiken, enbart för att tvingas släpa tillbaka tomflaskorna för återvinning efteråt.

Idag känns det som ett onödigt slitgöra, onödigt, samt felaktigt miljötänk. Samtliga dessa liter vatten måste ju komma någonstans ifrån och långa är deras transporter. Allihopa utsläpp från lastbilar samt andra fordon kan undvikas, ifall man upphör köpa buteljerade drycker.

Men så är ju kruxet att vi gillar vår kolsyra, och en smaksatt Ramlösa eller Loka är ju godare än vanligt, trist kranvatten. Eller? Livsmedelsverket garanterar att vårt svenska kranvatten håller bra och säker kvalitet, vi har tillgång till ett av jordens renaste vatten, omedelbart i våra kökskranar. Tråkigt att inte ta det tillvara. Med en kolsyremaskin kan man göra sitt kranvatten fullt av fräsch kolsyra och med hjälp av lite aromer kan man få fram samma goda smaker som de man älskar i sin Ramlösa.

Fördelen med att smaksätta sitt eget bordsvatten är att man kan göra det ännu godare genom att man personligen kan avgöra hur mycket eller lite smak man vill ha i. Aga saluför bordsvattenaromer, liksom Aromhuset, som har mångårig kunskap och stort sortiment av smaker. Är man mer inne på läsk så producerar Soda Stream själv essenser, men det lite mer svårhittade märket Sonjo, har ett större sortiment på den svenska marknaden.

Soda Streams största konkurrent i Sverige är Wassermaxx från Aga. De producerar liknande produkter och när Wassermaxx vinner gällande lite lägre priser så vinner Soda Stream på sitt namn och sin erfarenhet. «Get busy with the fizzy» var en klassisk och succéartad Soda Stream slogan under 80- och 90-talen. Soda Stream annonsering har verkligen varit effektiv, och den står sig än idag.