Soda Stream Jet – klassikern i familjen Soda Stream

Soda Streams mest klassiska modell heter Soda Stream Jet. Den kolsyrar ens vatten effektivt och tar upp lite plats i köket, därutöver är den mycket användarvänlig. Soda Stream Jet har getts ut i en specialutgåva som kallas Soda Stream Jet Cola, där uttrycket «My favourite Cola» finns skrivet på PET-flaskan – perfekt för den som gillar hemgjord cola.

Det finns i Soda Streams utbud av kolsyremaskiner idag sex olika modeller. Soda Stream Jet är den billigaste och troligtvis mest prisvärda då den utför jobbet att kolsyra vatten lika fint som de andra modellerna. Vad som skiljer de annorlunda kolsyremaskinerna åt är framför allt deras form och specialattribut. Utöver Soda Stream Jet finns också modellerna: Stream – som kommer i skilda färger; Genesis – med modern, slimmad design; Dynamo – Soda Streams nytillskott; Pure – som står för elegans; samt Penguin – enda kolsyremaskinen med glasflaskor, även med läcker pingvindesign.

En Soda Stream Jet kostar mellan 5-600 kronor i de billigaste affärerna, och den dyraste i Soda Stream familjen är Penguin som går loss på omkring 1800 kronor. Det ligger förvisso mycket i känslan att få sitt mineralvatten eller sin läsk i en snygg glasflaska istället för en i plast. Alla de andra Soda Stream modellerna ligger prismässigt mellan dessa två.

När man handlar en ny sodastreamer följer både PET-flaska samt kolsyrepatron med, så man har allt man behöver för att börja kolsyra sitt vatten. Vill man framställa läsk så kan man inhandla läskkoncentrat, eller helt enkelt köpa ett introduktionspaket som innefattar annorlunda smaker.

Allt fler investerar i en egen kolsyremaskin. Vi människor är beroende av vatten för att överleva, det är betydelsefullt att vi får i oss mellan 1-2 liter vätska varje dag. Genom att lägga till kolsyra i sitt vatten, och eventuellt en god smak, blir drickandet plötsligt avsevärt trevligare. Att släpa drycker från affären, som består av minst 90 % rent vatten är besvärligt och samlandet av tomma pantflaskor som man därefter ska släpa åter till affären i tid och otid är både irriterande och tidsödande.

Ifall man kolsyrar sitt eget vatten slipper man allt bekymmer med tunga flaskor samt tomburkar. Man har ett par återanvändbara PET-flaskor till sin kolsyremaskin som man på ett par sekunder fyller med bubbelvatten eller läsk efter stundens tycke och smak. Smidigare blir det inte.

Genom att kolsyra sitt eget vatten samt producera sin egen läsk bidrar man därtill till en bättre miljö. Transporterna av alla läsk och mineralvatten släpper ut mängder av äckliga avgaser och samtliga burkar och flaskor som inte går att panta blir till onödigt avfall.

Ifall man dricker mycket mineralvatten så sparar man dessutom in pengar på sin kolsyremaskin, kranvatten är betydligt billigare än buteljerat vatten och den lilla extrakostnaden för inbyte av en tom kolsyrepatron mot en full ligger på ungefär 89 kronor.

En kolsyrepatron räcker till upp åt 60 liter vatten, så kolsyreutgiften för en liter hamnar på ca 1,50 krona. Vill man ha smaksatt vatten så tillkommer förvisso utgifter för läskkoncentrat eller bordsvattenaromer, literpriset blir högre, men fortfarande lägre än buteljerad läsk. En Soda Stream Jet är med andra ord en bra investering, inte enbart för miljön, utan även för plånboken.