Soda Stream Pure är en fantastisk kolsyremaskin

Det ligger en hel del tanke bakom designen vad gäller sodastreamern Soda Stream Pure. Med rostfritt stål och slimmad form är den närmast en accessoar i ett nymodigt kök. Hela maskinen går i färgerna svart och silver och alla viktiga detaljer är i rostfritt stål.

Det finns sex modeller i Soda Streams nuvarande utbud, Jet heter den mest basala modellen, som gör sitt jobb, och har lågmäld design. Penguin heter den dyraste modellen där mycket tanke ligger bakom just designen och istället för plastflaska har den snygga glasflaskor.

En Soda Stream Pure kostar omkring tusenlappen och då ingår två PET-flaskor och en kolsyrepatron, Alco2jet, med 425 gram kolsyra. Alco2jet har standardstorlek och räcker till att kolsyra ungefär 50 liter vatten. När kolsyrepatronen har tagit slut så lämnar man in den hos sin återförsäljare och får en påfylld mot 89 kronor. Att köpa en ny gaspatron kostar över 200 kronor.

Soda Streams största konkurrent heter Wassermaxx och marknadsförs av Aga, som har gjort sig kända som lite av specialister gällande kolsyra. Aga producerar även carbonatorer, som är en lite mer avancerad version av kolsyremaskiner. De små för hemmabruk kostar mellan 3-5000 kronor och installeras under vasken i ens kök. Från aggregatet går en slang som ansluts till en kran som installeras i vasken. Därefter har man kolsyrat vatten genast ur kranen.

Det är självklart en betydligt större investering att skaffa en carbonator, men en liten kolsyremaskin tar varken upp särskilt mycket plats eller är en överväldigande investering. Om man dricker mycket kolsyrat vatten så tjänar man in pengarna man lägger på sin kolsyremaskin rätt så snart. Ifall man vill ha smaksatt vatten tar det lite längre tid, men i det långa loppet blir ens drycker billigare.

En annan orsak till att införskaffa en sodastreamer är att det svenska kranvattnet håller alldeles enastående kvalitet. Vårt vatten går under stränga kontroller för att garantera oss högkvalitativt dricksvatten, och gentemot buteljerat vatten är det därtill löjligt billigt.

Det buteljerade vattnet och samtliga kolsyrade läskedrycker som vi är så glada för reser långväga därför att nå fram till våra närbutiker. Det utgör en hälsorisk för miljön som tydligen kan undvikas genom att vi använder vårt eget kranvatten som dricksvatten.

Med en kolsyremaskin piffar man upp sitt kranvatten med kolsyra på endast några sekunder och vill man smaksätta det finns det idag massor av valmöjligheter. Soda Stream framställer sina egna läskkoncentrat, det gör också Sonjo och saftföretaget Bob. Är man mer ute efter smaksatt bordsvatten så framställer Aga några smaker. Aromhuset heter ett företag som har tillverkat bordsvattenaromer i 35 år, de tillsätter varken socker alternativt sötningsämnen och har ett sortiment på hela 16 smaker.

Det är absolut lättare att få i sig sin dagliga dos av vätska ifall det man dricker är smakligt, är det därtill miljövänligt samt festligt att förbereda så har man allting vunnet. Barnen anser vanligtvis att det är jättekul att vara med i kolsyreprocessen och själva få välja smak efter humör. Att en Soda Stream Pure tar upp så pass lite plats som den gör är bara ytterligare en sak i ledet av samtliga fördelar.