Soda Streams kolsyrepatroner är miljövänliga

En Soda Stream patron som är väldigt populär idag är Alco2jet, det är uppföljaren till den som tidigare kallades Alcojet. När man köper en ny kolsyremaskin från Soda Stream så får man ständigt en Alco2jet med i köpet. Den största konkurrenten till Soda Stream är Wassermaxx. Wassermaxx kommer med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför just Wassermaxx.

Soda Stream är kolsyremaskinernas flaggskepp, de har tillverkat kolsyremaskiner för hemmabruk i drygt hundra år och står starka på marknaden. Soda Club, ett israeliskt bolag köpte 1998 upp Soda Stream och nu marknadsförs samma maskiner under dessa två namn i skilda länder. Det som kallas Soda Stream i Sverige, kallas t ex Soda Club i Tyskland. När det gäller just själva maskinerna är Soda Stream både populärast och mest rutinerad gentemot andra märken.

Aga har å andra sidan specialiserat sig på kolsyra och är väldigt stora när det gäller all form av kolsyra och carbonatorer. Aga säljer carbonatorer åt stora restauranger och barer, såväl som små varianter, anpassade för hemmabruk. En carbonator är således en kolsyremaskin som installeras i ens kök. Aggregat och kolsyrepatron fästs under vasken och en kran installeras i anslutning. När installationen är fulländad har man kolsyrat vatten genast i kranen. För en riktig mineralvattenfantast är detta kanske ett intressant alternativ.

Det är dock fortfarande vanligare att man handlar en liten kolsyremaskin. Dessa är idag så små samt lätta att använda att man sparar massor av tid, dragande och en del pengar på den. Allt bärande av tunga flaskor fulla av vatten från affären och därpå släpandet av samma flaskor, fast tomma, åter till samma butik är opraktiskt, tidskrävande samt allmänt störande.

Det är därutöver en rätt så svårartad miljöfaktor, samtliga transporter av vatten samt läsk över hela landet, och till och med världen. Giftiga avgaser från tunga lastbilar är onödiga när man så lätt kan framställa sitt eget mineralvatten eller sin egen favoritläsk direkt hemma i köket. På detta sätt slipper man dessutom pantning samt onödigt avfall från samtliga de burkar och flaskor som inte går att panta. De PET-flaskor man får med sin kolsyremaskin kan man återanvända, och en tom Soda Stream patron lämnar man in hos sin återförsäljare i utbyte mot en full, till kraftigt reducerat pris.

I Sverige har vi tillgång till ett av jordklotets absolut renaste kranvatten. Livsmedelsverket genomför stränga, kontinuerliga kontroller av vårt vatten för att garantera högsta möjliga kvalitet. I flera fall har vårt kranvatten visat sig vara renare och nyttigare än buteljerat vatten så vi har all anledning att ta denna skatt tillvara.

Det är inte enbart rent, kranvattnet är även betydligt billigare än vatten på flaska. Literpriset för rent kranvatten är nästan 1000 gånger billigare är det vi handlar på flaska i butiken. Sedan tillkommer naturligtvis en literkostnad på ungefär 1,50 för kolsyra och självfallet en summa för smaksättare ifall man nu vill ha sitt vatten smaksatt alternativt framställa läsk. I vilket fall som helst så blir ens hemgjorda dryck billigare än affärens, utan att man måste bära på en massa flaskor hit och dit. En Soda Stream patron kostar ungefär 250 kronor ny, och 89 kronor för ett inbyte.