Sodamaker – ett budgetalternativ till Soda Stream

Som ett budgetalternativ till de dominerande kolsyremaskinerna på marknaden finns Sodamaker. Sodastream och Wassermaxx är kända märken som står för igenkännande, kvalitet och nostalgi, men deras billigaste modeller finns att köpa för från 500 kronor. Då ingår förvisso både kolsyrepatron samt vanligtvis dessutom en extra PET-flaska.

Sodamaker säljs på lågprisföretaget Rusta för så lite som från 149 kronor, därpå tillkommer utgift för en kolsyrepatron på 198 kronor, samt ytterligare 49 kronor om man vill ha en PET-flaska i reserv.

När det gäller huruvida Sodamaker är prisvärd så brukar kommentarer från användare lyda att inte är lika attraherande som en dyrare modell, men att den gör jobbet och kolsyrar vatten fullkomligt godtagbart. Hur pass robust den är, är svårt att säga.

Vi är många idag som älskar kolsyrat vatten, och släpandet av tunga backar, flaskor och burkar från affären är tröttsamt. Men en egen kolsyremaskin slipper man detta jobbiga släpande och har ständigt tillgång till kolsyrat vatten hemma i köket.

Dagens kolsyremaskiner har en gaspatron som rymmer 425 gram kolsyra och kan ge bubblor åt upp till 60 liter vatten. När gaspatronen är slut så byter man ut den mot en ny hos sin återförsäljare, vilket kostar omkring 89 kronor. Gaspatroner från Aga samt Sodastream är både tillförlitliga samt lätta att få tag på, därutöver håller de nere priserna pga konkurrensen. Det finns också andra kolsyrepatroner, men de är i regel svårare att få tag på.

Kolsyra är en gas som har den kemiska formeln co2, så en kolsyrepatron kan likaså gå under namnen co2 cylinder eller gaspatron. När kolsyran kommer i kontakt med vatten så formar den små bubblor där koldioxiden stängs inne. Det är just dessa mindre bubblor som kittlar så härligt på tungan när vi dricker läsk alternativt mineralvatten. Med en kolsyremaskin kan man själv fastställa vilken mängd bubblor man vill ha i sitt vatten.

Genom att kolsyra sitt eget vatten och göra sin egen läsk istället för att handla färdiga produkter bidrar man även till en bättre miljö. Transporterna av kolsyrade drycker släpper ut mängder av miljöskadliga ämnen i vår atmosfär, samt förpestar luften och vattnet som är så relevant för allting levande. Därtill blir alla tomma burkar och flaskor till onödiga berg av sopor.

I Sverige har vi väldigt rent vatten. Det är vårt mest kontrollerade livsmedel och står sig väl i jämförelser med de bästa flaskvattensorterna på marknaden. Vi har även, till skillnad från de flesta andra länder på jorden, ett överflöd på vatten, så det är verkligen något att ta vara på.

Bäst av allt är att detta kranvatten är omkring 1000 gånger billagare än det flaskvatten vi handlar i affärerna. En liter kranvatten kostar mellan 1-1,5 öre, så även om det innebär en kostnad att införskaffa en kolsyremaskin och då och då fylla på gaspatronen så tjänar man in pengarna efter ett tag, ifall man dricker mycket kolsyrat vatten.

Är man mer inne på läsk så blir det genast dyrare då läskkoncentraten kostar en del. Fördelen med att åstadkomma sin egen läsk med en Sodamaker alternativt annan kolsyremaskin är, utöver bekvämligheten, att man kan variera sig i näst intill det oändliga.