Viktigt att dricka mycket vatten under arbetsdagen

Vatten är jordens största beståndsdel, vilket också återspeglas i de organismer som lever här. Samtliga levande organismer på jorden är beroende av vatten och människan är minsann inget undantag. Våra kroppar har mellan 60-80 % vatten i sig och detta vatten fyller massor av annorlunda funktioner – allting från temperaturregulator till smörjmedel samt transportör av näringsämnen.

Vattnet lämnar våra kroppar på fyra annorlunda sätt – genom urin, avföring, svett och utandningsånga. Det är betydligt mer vätska som lämnar oss än vi vanligen är medvetna om och att fylla på vätskenivån är mycket viktigt. På bara ett par-tre dagar utan vatten är vi så svårt uttorkade att vi dör. Det kan jämföras med hur länge vi kan gå utan mat, vilket i vanliga fall är åtskilliga veckor.

Givetvis är det inte vatten bara i rent vatten utan i närapå allt vi äter. Frukt och grönsaker t. ex. brukar innehålla 70-90 % vatten, så genom mat får vi i oss en hel del, dock långt ifrån nog. Experterna är en aning oeniga men ifall man dricker mellan 1-2 liter vatten per dag, utöver det man får i sig genom maten, så är man definitivt på den säkra sidan. Ifall man svettas väldigt, stressar eller tränar så ska man dricka ännu mer. Man kan inte alltid förlita sig på att törsten meddelar en när man ska fylla på vätskenivån eftersom törst oftare är en indikator på ett överskott av salt alternativt socker.

Får man vätskebrist – vilket är en mycket vanlig åkomma – så brukar det i början visa sig genom att munnen blir torr, man känner sig antagligen lite varmare, man blir slö, matt eller trött och man tappar sin koncentrationsförmåga. Efteråt är det normalt att man får huvudvärk och eventuellt känner sig lättirriterad. Få människor knyter dessa symptom till vätskebrist och antar vanligtvis att det handlar om egentlig utmattning alternativt att man möjligtvis är på väg att bli sjuk. Man dricker kaffe och får en kick och tror sig vara botad. Problemet är att kaffe är vätskedrivande och när energikicken från koffeinet har lagt sig så är man tillbaka med ett ännu sämre utgångsläge än tidigare.

Vätskebrist är speciellt vanligt förekommande på jobbet. Man fokuserar hårt på sina arbetsuppgifter men glömmer att dricka med jämna mellanrum. Kaffekicken blir en vana och allting som oftast känner man sig slö samt ofokuserad. Något som allt fler arbetsgivare idag inser är vikten av att förse sina anställda med friskt, gott och lättillgängligt vatten i en tilltalande miljö. Har man en vattenautomat med kylt vatten, både slätt och kolsyrat, så ökar intaget av vatten dramatiskt på arbetsplatsen. Det gynnar så klart både anställda samt arbetsgivare på ett kortsiktigt och långsiktigt plan.

De flesta vattenautomater idag har två kranar – en med slätt vatten och en med bubbelvatten. Vi svenskar dricker mängder kolsyrat vatten och de senaste åren har intresset för smaksatt, kolsyrat vatten verkligen skjutit i höjden.

Aromhuset har gett ur 20 smaker för kolsyrat vatten, det är aromer som man själv tillsätter sitt köpta alternativt hemkolsyrade vatten. Dessa aromer har gjort stor succé då de motsvarar dagens höga krav på hälsosamma samt goda produkter genom att vara till fullo befriade från både socker och sötningsämnen.

Nu lanserar Gert Strand AB – som ligger bakom Aromhuset – sex av smakerna i en större flaska som har pumpkork. Den är speciellt framtagen för att användas till vattenautomaterna som finns ute på arbetsplatserna och rymmer hela 270 ml arom, vilket räcker till ungefär 58 liter vatten.

Smakerna som har valts ut till detta nya format är äpple, granatäpple, hallon, blåbär, melon och persika. Det är desamma som de som finns i de mindre flaskorna men doseringen skiljer sig något. Ett pumptag är lagom till 150 ml vatten – eller en vanlig plastmugg av standardsort. Vill man fylla en halvlitersflaska med smaskigt bubbelvatten så tar man i 3-4 pumptag av aromen.

Med hjälp av Aromhusets smaker på jobbet så blir det ännu lättare att komma ihåg det ack så viktiga vattnet.