Är det farligt att behandla trä med järnvitriol inomhus?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det möjligtvis låter lite konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att processa gräsmattan mot mossa alternativt en mix som är till för att behandla och påverka husväggar och andra träpartier utomhus.

Har man trägolv samt trämöbler som kan behöva behandlas så är det minsann inte så befängt att ta till järnvitriolen. Det enda som man skall överlägga är hur man ska uträtta jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte allihopa som tycker om den kulör som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste mixa till den färdiga färgen. Man möjligen får tillägga såpa och vatten för att få rätt konsistens. Sedan så kan man processa golv, vägg eller möbel med en vanlig pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med möjlig lackning alternativt annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som störande ifall man andas in det i alltför kraftig kvantitet. Det är viktigt att man har god lufttillförsel både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det förstås också viktigt att förbereda arbetet på korrekt sätt. Skydda golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns väl om plats för arbetet. Skyddskläder samt handskar är också att tillråda.

Är det farligt att jobba med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en fullständig produkt så kan den ha en lätt frän doft men den ska inte vara farlig.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till flera olika saker såsom kur av mossa i gräsmatta samt på tak och även inom läkemedel. När du behandlar trämöbler eller trägolv med järnsulfatet så kommer det att ske en reaktion som gör att järnsulfatet sedan sitter hårt i träet.

Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det minsann inget att oroa sig för. Med ett lager av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Vill ni veta mer Klicka Här järnvitriol fasad.

Hantering av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju även behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det faktiskt flera som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten och diskmedel och därefter så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att handla billigt i skilda storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns även smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del anser att det här är hur fint som helst och roar sig vanligtvis med att måla med järnvitriol inne medan andra alls inte gillar färgnyansen. Innan man testar på en möbel kan det vara idé att pröva på en träbit.