Att tänka på när det är dags att måla huset

Det är inte alltid helt lätt att måla hus även om det kan verka så. Det är några saker man bör fundera på när man inser att det är läge att måla om huset, igen. Valet av inte bara färg utan framför allt färgkvalitet är självklart det viktigaste. Lägg därtill hur man målar och förarbete, så blir husmålningen inte något man gör i en handvändning. Men ifall man till det lägger till hur utomordentligt vackert ett nymålat hus blir, så är det närapå jämt värt mödan.

Färg till fasadmålning innefattar två saker, pigment samt bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja eller vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt eller syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller också tillsatser, så som gift mot mögel, dels för att undvika mögel i färgburken, dels därför att undvika det på den målade fasaden. Förr var det mycket vanligt med giftmängder i färgen, men efter strängare bestämmelser har det lett till att färgen har blivit relativt fri från gifter.

Giftfri färg är oerhört lovvärt, men dessvärre leder det vanligtvis till att svartmögel och alger så småningom får fäste i fasaden som får de karakteristiska svarta små prickarna. Detta kan framträda efter enbart ett par månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna och möglet får man då lov att rengöra med algtvättmedel, vilket i sin tur eventuellt inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns inget bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man endast 2 möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp till 10 år alternativt Fulstopp
för ett skydd upp till 4-5 år.

Vad ska man använda för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som består av exempelvis alkyd- eller linolja anses äga väldigt bra förmåga att tränga in i träet och bildar då ett gott skydd mot vatten och fukt. De ger även fasaden en glänsande yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår exempelvis Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva överhuvudtaget, men däremot är de fullkomligt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg erhåller en glanslös yta.

Även förarbetet varierar mellan diverse typer av färgval, dock inte i så enorm utsträckning. I stort sett eftersöker man att få undan all överflödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det handlar om att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med hjälp av valfri typ av skrapa – det finns en uppsjö annorlunda på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade bestående av hårdeggsblad som man kan byta ut. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med hjälp av en robust stålborste för att få bort onödig färg.

Vart femtionde år behöver man dessutom åstadkomma en mer heltäckande fasadrengöring, nästan som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol och skrapa.

När man har lyckats utse färg samt skrapat rent huset så är det endast att sätta igång med det roliga – att måla. Det är bra att tänka på att ha dugliga penslar när man ska måla stora ytor, den pensel som är dyrast i butiken kan mycket väl vara billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att känna till i vilken ordning man bör måla allting, eftersträva en bra arbetsorganisering helt enkelt. Vart ska man börja? Ska hela huset målas om i år, eller kanske halva nästa år? Vilka fasader bör i så fall målas i år?

Ska man penselmåla alternativt sprutmåla huset? Sprutmålning med hjälp av de nya Wagnersprutorna är mycket snabbare, man kommer åt överallt. Främst är det mycket roligare.

Har man genomfört samtliga förberedelserna ordentligt så är det, trots lite slit, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir fantastiskt!