Kan man få bort alla mossa i trädgården med mossrivare?

Tyvärr är det komplicerat att få bort all mossa I trädgården med en mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju inte riva dän med en maskin som är till för gräsmattan och därför så kan det vara förståndigt att åskåda en lösning som kan funka universellt i trädgården.

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss betrakta en aning närmre på det där med att röja mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter djupt i gräsmattan

Mossan sitter minsann ej så grundligt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver ej ängslas för att mossrivare skulle avlägsna gräset ihop med mossan. Men det ser ju ej så snyggt ut efter att man har rivit dän eländet. Gräset blir plötsligen naket samt man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det massor som undrar och mossrivning kan kännas som det ultimata svaret då den handgripligen innebär att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att inhämta ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder inte att detta är den ultimata mossbekämpning som finns. Klicka här för ytterligare information järnsulfat mot sniglar.

Bättre sätt att ta kål på mossan på

Det finns andra sätt att eliminera mossa på. Man kan exempelvis använda sig av järnsulfat och vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att eliminera mossan. Det här kommer inte att utplåna ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att röja. Mossan kan bara ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att tillämpa järnsulfat mot mossan ska dock tänka på att man också tvingas gödsla för att erhålla ultimata resultat. Detta fastän järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som ger grönare gräs.

På allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan snabbt kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns även en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Fort samt jätteenkelt, fungerar också med Fulstopp.

Välj en metod som innebär ett helhetstänk

Oavsett om man väljer att eliminera mossan med mossrivare eller ifall man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så ska man tänka på att jämt arbeta med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att skänka en förtjusande gräsmatta. Man måste göra lite mer än ta bort mossan.

För att gräset ska övermanna mossan så behöver det väl om näring och det behöver även vara tjockt. Detta gör man genom att gödsla, så mer gräs, och givetvis också genom att få bort ogräs.

Ifall du ser på en procedur för att få bort mossan i trädgården samt inser att den har flera skilda punkter som förvisso kräver mer göromål men som tyder på att man här ser på mer än själva mossan så har du kanske hittat rätt

Var efteråt enveten och vik inte från metoden! Detta är ett misstag som flertal gör för att därefter klaga på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att funka med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du måhända har hört att man faktiskt sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en händelse där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Det är hela tiden bra att röja I kombination med att använda järnsulfat.