Mossa i gräsmattan vad göra och vad inte göra för att bli av med eländet?

Hur blir man av med mossan på bästa sätt?

Det kan vara svårt att uppnå den perfekta gräsmattan. Och med mossväxt i gräset så kan man få känslan av att man för alltid kommer att leva på en skogstomt. Mossa i gräsmattan vad göra och vad borde man undvika?

Gräs i trädgården som gräs på golfbanans green

Om du går och sneglar på den lokala golfbanan och tänker dig att en dylik green i trädgården inte vore så befängt så ska du veta att du tvingas riva alltsammans och betala en förmögenhet för en väl utvald grässort för att få likadan verkning hemma. Det är det knappast värt då man kan införskaffa järnsulfat samt med järnsulfat och vatten minsann kan få en förnäm grön färg och ett gräs som känns mysigt att gå samt stå barfota på.

Men med mossa i gräsmattan vad göra och ej göra för att få den här effekten? Låt oss betrakta några vanliga alternativ…

Järnsulfat samt vatten för att eliminera den avskyvärda mossan

Starta med järnsulfat på gräsmattan för detta är något som bevisligen fungerar som mossmedel. Järnsulfatet dödar mossan och hjälper också gräset att se grönare ut. Bearbeta en gång på våren, samt en gång på hösten därför att få fin verkan.

För god fördelning så man du köra med en mossa gti ejektordunk som blandar vatten och järnvitriol på ett smidigt sätt. Alternativt blanda själv, 288 gram järnvitriol samt vatten upp till en liter och en tom ejektordunk och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se.

Riv bort mossan med professionell mossrivning

Ifall man ska påpeka sådant som man möjligen bör kringgå så är mossrivning ett fint exempel. Det här är något som tar tid samt kraft och som flertal gånger leder till att man sprider mossans sporer till nya delar av trädgården. Således skall man alltid vattna ut järnsulfat några dagar före mossrivning.

Ifall du tycker att det blir snyggt med rivning och möjligen planerar att lägga på gott om jord och nya frön så kanske det här kan vara ett bra val men betänk det ingående före du handlar en riv och drar igång arbetet.

Processa med järnsulfat och vatten två gånger per år och så fort mossan visar sig

Ifall du vill handla järnsulfat samt behandla gräset med medlet så kan du tajma detta med andra viktiga behandlingar. Efter att ha spritt järnsulfat på gräset under våren så bör du gödsla. Mossan trivs i näringsfattiga miljöer medan gräset tycker om näringsrik jord. Du kan även applicera mer jord samt sprida nya gräsfrön därför att få bättre fart på mattan. Kalka vart 2-3:e år så har du rätt pH för en ideal gräsmatta.

Om du klurar på det där med mossa i gräsmattan vad göra och ej göra så är ett säkert grepp järnsulfat. Så enkelt är det. Du kan kombinera järnsulfatet med allt från mossrivning till olika bekämpningsmedel mot ogräs i gräsmattan. Läs mer här weibulls.

Det allra viktigaste är att du har en plan samt att du följer den. Om du börjar med något och ger upp halvvägs så kan du inte komma därefter och proklamera att den här metoden icke fungerar. Det gäller att giva gräsmattan en chans och att man har en god portion tålamod.