Mossrivare till mossa I gräsmattan?

I kampen mot mossan så kan man till slut känna att man vill ta till precis vad som helst. Men ska man spendera för en mossrivare och vandra omkring på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt fint med en mossrivare men det är inte säkert att det här blir den bästa metoden och I synnerhet inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flertal att kora bort rivaren är att den rentav kan medföra mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som alldeles undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren samt krattning som onödigt göromål.

När man river upp mossan så kommer man utbreda ut sticklingar av mossa som kan medföra mer mossväxt. Tillfälligt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt fäste samt sprida mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att riva upp mossan ska man mixa järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar före så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser dåligt ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man ska tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs samt områden som man måste sköta och laga för att det inte ska uppstå fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det inte bra ut och om man inte jobbar på korrekt sätt med gödsel och nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt oattraktiv ut under flertal säsongen framöver. Vill Du veta detaljer Klicka Här mossa i gräsmatta.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Om du tycker att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv sammansätta järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat samt vatten som kommer att tillintetgöra mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset. Därefter så kan du gödsla samt lägga ytterligare gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är detsamma, är att man dödar mossan och att man därpå skapar en miljö i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring samt mer gräs är ett effektivt sätt att mota bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du viss på att ha korrekt pH för en superb gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är även bra för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår bra av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du således vattna med järnsulfat två gånger per år för att fullständigt av med mossan.

Kombinera mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte kombinera rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är om det kommer att göra så stor skiljaktighet då det viktigaste är att få död på mossan och att därpå se till att framställa en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns förstås de som tycker att det är komisk att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man naturligtvis fortskrida med detta. Men sanningen är egentligen ändå den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, rätt skötsel, samt lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

Järnsulfat till fint pris, spridarramp, ejektordunk samt tillbehör finns i stort utbud på allt-fraktfritt.se