Olika varianter av alto högtryckstvätt

Till att börja med kan man fråga sig vad alto högtryckstvätt faktiskt innebär, Samtliga känner till vad en högtryckstvätt är för någonting, men vad betyder då alto högtryckstvätt? Det handlar i själva verket bara om en tautologi, eller ’tårta på tårta’. Ordet “altus” på latin betyder just “hög”, och på samtliga latinska språk; spanska, portugisiska, italienska, etc. så betyder ordagrant ordet “alto” just “hög”.

En alto högtryckstvätt är alltså en hög högtryckstvätt, med andra ord ett vis att marknadsföra med ett lite hippare namn. Det som är oerhört intressant är att närapå alla nya högtryckstvättar har någonting som refererar till “alto” i sitt namn och det har till och med upprättats ett helt segment på marknaden som kallas för just alto hötryckstvättar. Vi har nu definierat vad en alto högtryckstvätt är för någonting.

Den första högtryckstvätten, som då enbart kallades för högtryckstvätt och inte alto eller någonting övrigt, uppfanns 1950 av tysken Alfred Kärcher, som därefter grundade företaget Alfred Kärcher GmbH & Co KG. Det har till och med gått så långt att Alfred Kärcher gett namn till ett verb samt ett substantiv; på tyska betyder “kärchern” att tvätta med hjälp av högtryckstvätt, och på franska betyder “le kärcher” faktiskt högtryckstvätt.

Vad kan då en alto högtryckstvätt nyttjas till?

Nästan alla har vi förmodligen en högtryckstvätt i hemmet, den är ju liksom väldigt användbar till det mesta; man kan göra fasadtvätt, altantvätt samt rör- och avloppstvätt. Sedan är det nog enbart fantasin som lämnar åt andra användningar, exempelvis rengöra bilen, båten, rengöra stuprör och till och med vattna gräsmattan under sommaren.

Högtryckstvätten kan framgångsrikt användas när man rengör alger, lavar, mossa och mögel i de utomhusutrymmen där angrepp av dem förekommer. Man ska dock akta sig för att använda högtryckstvätten vid rengöring i andra utrymmen, typ i källare, badrum och andra utrymmen med bristfällig dränering och direkt exponering mot betong då det faktiskt kan förvärra läget.

Det finns två huvudtyper av högtryckstvättar på marknaden, kall- och varmvattenbaserad. De har båda för- och nackdelar i sin funktion. De kallvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de förbrukar lite energi då de inte har behov av uppvärmning vilket är fallet med de varmvattenbaserade högtryckstvättarna. Å andra sidan har dessa nackdelen att de inte är jämbördigt effektiva i många fall för att lösa upp ingrodd lort samt fett. De varmvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de använder sig av ånga alternativt väldigt varmt vatten vilket gör det möjligt att de kan lösa fett och ingrodd smuts, men däremot använder de sig oftast av antingen diesel eller el för att värma upp vattnet och de slösar följaktligen mycket energi, vilket i många fall tyvärr är överflödigt.

Hur som helst så sparar högtryckstvättar generellt vattenförbrukningen. Studier har visat att användning av en alto högtryckstvätt för ordinär rengöring i en svensk familj, det vill säga av, bilen, båten, fasaden och terrassen, kan spara upp till 80 % av vattenförbrukning i förhållande till en vanlig vattenslang och det, i slutändan, vid regelbunden användning, sparar inte endast på miljön utan även i plånboken, vilket är något som ingen har något emot.