Om du drabbats av mögel i badrummet så är det viktigt att vidta åtgärder

Ett oerhört vanligt besvär som människor kan råka ut för i sina hem är mögel i badrummet. Det har att göra med att badrum är en av de definitivt bästa platserna för mögel och annan mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett typiskt badrum finns det ofta gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan bli lång.

Badrum är dessutom vanligtvis varma och fuktiga, då de nyttjas just till att njuta av varma duschar och bad. Mögel trivs utmärkt i en miljö där det förekommer fukt. Sist men inte minst finns det även gott om mat för möglet i ett typiskt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena samt vrårna.

Vanligtvis uppträder mögel till en början som en dålig lukt. Det luktar unket och förkastligt. Detta kan uppkomma innan möglet faktiskt blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga odören utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Ifall en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet ha lättare att tillväxa. Det kan inträffa om man har ett dåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar samt vädra efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Kondens och fukt blir då kvar och försvinner långsamt.

Om man dessutom har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel alternativt fogar så kan det resultera i att fukt och mögel tar sig in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan tvätta hur mycket man vill, för när man väl tar undan kaklet kommer det finnas en hel koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på sitt mögelproblem i badrummet? Det första man ska göra är att ta reda på var möglet finns. Ifall man anar att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta assistans av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialist på att reagera samt markera på lukt som kommer från mögel.

För att bli kvitt möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man avlägsnar allt befintligt angripet material och byter ut det. Det är då viktigt att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig faktiskt inte är helt sällan förekommande anledning till mögel.

Ifall man inte kan eller vill ta bort det angripna materialet kan det räcka med att man tvättar med mögeldödande medel. Är det föga mögel, utan enbart några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel alternativt något annat rengöringsmedel för att få bort möglet. Sedan tar man och torkar av kaklet med hjälp av ättika. Dessa metoder tar dock bara död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Ibland är dessutom fläckarna väldigt besvärliga att få bort. Klicka här omgående för mer tips

Oavsett om man har mycket eller lite mögel i sitt badrum när man upptäcker det är det viktigt att se över orsakerna samt undanröja risken för att drabbas av mögel igen. Det ska finnas god ventilation i badrummet. Det måste även vara rent och städas frekvent, i alla skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges fäste igen. Man lägger på Tvärstopp eller Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller alltså att hålla det fräscht samt torrt för att undgå mögel i badrum.