Så får du mossan att hålla sig undan

Det finns de som beskriver mossa som fluffig samt vacker, och visst, om man tänker sig fina John Bauer teckningar samt djupa skogar så kan det väl vara vackert med mossor, men i trädgården så ser vi helst att mossan håller sig undan.

Nu är det dock rätt vanligt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset och på andra platser i trädgården och därmed så är det angeläget att betänka på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

Ska man eliminera mossor alternativt låta de bli kvar i trädgården?

För flertal så är det fullständigt självklart att man ska eliminera mossor som får grund i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha fint gräs så måste man ta bort mossa. Det här gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att förorda eftersom det här är ett naturligt medel, ger gräsmattan näring samt påverkar gräset på ett gott sätt.

Man kan självklart även arbeta med moss-riv men om man inte börjar med att främst eliminera mossan med järnsulfat, eller järnvitriol som det likaså kallas för, så kan det vara komplicerat att vinna mot mossväxten. Man måste döda mossan först innan mossrivning, annars sprider man blott den.

Vill du ha ett snyggt gräs så ska du ta bort mossorna, men om du föredrar en naturtomt så är det ju endast att låta mossa samt lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en del av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten samt tak

Mossan sätter sig inte bara i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar och andra platser där stenarna sakta men säkert täcks av ett grönt alternativt brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan påverka somliga ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp alternativt Bensaltensid istället. Länk till ytterligare information

Då man ska vårda andra delar av trädgården samt utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger alternativt Fulstopp är kanske det ultimata. Järnsulfat tak mår bra av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av hantering.

Även ifall de olika mossmedlena består av samma sak, alltså järnvitriol samt vatten, så kan de ha en aning olika utformning. Med tanke på det här så är det smart att kora en produkt som är tänkt för den yta som skall behandlas och att man använder sig av rätt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, därför att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska dän så kan man få en massa arbete beroende på den metod som man väljer. Det kan bli mödosamt att röja mossa och har man en otymplig vattenkanna så är det heller inte så behagligt att sprida järnsulfat samt vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

På allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att införskaffa billigt och 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred samt passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat snabbt.

Därtill en ännu smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen och sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet och vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att processa på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk även på att förbereda arbetet på korrekt sätt. Ha skyddsglasögon om du skall spraya dän död mossa på stenplattor med högtryckstvätt, och behandla under rätt årstid så att du slipper göra om allting flera gånger per år.