Takrengöring kan du lätt göra själv

Takrengöring behöver inte nödvändigtvis vara besvärligt. Men man måste ta hand om taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så angeläget att hålla fräscht på taket är att mossbeväxt samt gamla löv kan medföra att taket skadas och tar in vatten. Det här kan resultera I betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Yrkesmässig takrengöring alternativt amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man städa själv eller hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror förstås på hur mycket tid man har över till den här typen av arbete. Men det kan vara bra att vara medveten om att man faktiskt kan komma långt med lite Bensaltensid eller Fulstopp samt en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att processa gräset med kan man också emellanåt (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) tillämpa på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett detsamma som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar icke annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör däremot Fulstopp och Bensaltensid.

Handla en dunk tak gti som du kan koppla vatten till alternativt handla en ejektordunk samt blanda själv bensaltensid och vatten för att distribuera på taket. Tegelplattor kan få en annan färgton av järnsulfatet, men det här är icke så pass att man kommer att fundera mycket på det. Mossan har ju likväl ändrat färgen så det är knappt så att man med tvätt kommer att återfalla till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovanför marken med blandningen som man vill sprida på taket. Det här innebär självklart en del faror och man ska fundera på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därefter är dags för högtryckstvätt så tvingas man också fundera på hur man sprayar dän den döda mossan och annat lort. Om man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man orsaka vattenskador på taket och det är ju icke så bra. Därför låter många mossa och påväxt regna dän.

Tänk på att skaffa god utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid alternativt Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och även handskar samt skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt alla håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan igen. Om man tänker sig att man använder Bensaltensid alternativt Fulstopp tak en gång per år så möjligen man icke ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får fäste. Vanligtvis varar en behandling över 4 år utan ny påväxt. Klicka här för mer detaljer järnfosfat.

Man kan ju inte anföra att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta samt tak då man måhända har en stor tomt samt ett stort tak, men det är klart att det kan vara praktiskt om man planerar in takrengöring samt taktvätt en dag då man ändå är ute och jobbar med järnsulfaten därför att på så vis tillvarata tid.