Takrengöringen kan du göra själv

Det ser inte bra ut däruppe på taket och tegelpannorna som en gång hade en djup orange färg är nu snarare brungröna. Detta beror på att lavar och mossa har fått grepp. Men det behöver icke vara så farligt som det ser ut och man kan utföra takrengöring själv på ett ganska så enkelt vis.

En taktvätt kan man nämligen verkställa med trädgårdsslangen samt Takrengöring Turbo som innehåller bensaltensid samt vatten. Det är endast att klättra upp på en stege och spraya ut ovanför taket. När mossan har dött så kan man skrapa av den med en skrapa som har ett långt skaft alternativt använda högtryckstvätt därför att tvätta bort. Eller låta den regna bort, tar 1-2 år.

Så lätt kan du utföra din takrengöring själv

Klättra upp på stegen samt inleda behandla med den Bensaltensid mot mossa som du har köpt. Det finns annorlunda produkter och det är tydligt att en dunk som man tillsätter trädgårdsslangen till gör det enklare att spraya ut men man kan även mixa själv om man vill och tillämpa sig av en spridarramp till vattenkannan, en ejektordunk från allt-fraktfritt.se eller lägga på i påläggsläge (kemläge) med somliga högtryckstvättar.

Innan du gör behandlingen med Fulstopp eller Bensaltensid så kan du börja med att skrapa av mossa som man enkelt får bort med en plastskrapa. Tänk på att använda en skrapa som är gjord för takets pannor så att du inte skadar dem och så att du icke skapar sprickor som ger bra grogrund för ny mossa.

Skölja med vanligt vatten därför att få dän den mossa som du har skrapat loss. Gör rent i hängrännan där allting smuts samlas. Nästa steg blir att processa med blandningen. Då avdödar man samtliga sorters påväxt, ej enbart mossan. Allt för långtgående att förtälja här, en ta en titt på Fulstopp.com.

Angeläget att tänka på säkerhet då man utför en taktvätt

Det är betydelsefullt att man har en bra stege då man gör takrengöring själv. Det får ej bli svajigt då man står och sprutar samt skrapar. Då det blir dags att behandla taket med Bensaltensid så ska man dessutom tillämpa sig av skyddshandskar och skyddsglasögon.

Arbetet på taket ser icke ut som då man vattnar gräsmattan med järnsulfat även om man får samma fina verkan. Mossan dör och man får lättare av den från taket. Behandlingen leder även till att man fortsatt slipper ny mossväxt.

Ifall du utför taktvätten med högtryckstvätt så är det mycket viktigt att du riktar tvätten på korrekt sätt. Det är inte bra att spraya nedifrån och upp därför att vatten då kan komma in under tegelpannorna. Här kan det alltså vara så att du behöver klättra upp på taket därför att komma åt på rätt sätt.

Förvalta takets tegelpannor på korrekt sätt

Tänk på att skador på tegelpannorna inte är gott för taket. Arbeta på ett skonsamt vis och använd inte material som kan skrapa sönder pannorna. Ifall du använder dig av järnsulfat samt vatten på rätt sätt så ska det inte krävas så mycket styrka för att få dän mossan. Läs mer här järnvitrol.

En bra takrengöring kan ta tid så tänk på att boka in detta arbetet samt taktvätt då du minsann har tid för det och ej behöver jäkta. Lär dig mer om ditt tak och hur det skall behandlas och hur ofta för att avlägsna mossa på ultimata sätt. Gör efteråt upp en plan för när du behandlar återigen så att du vet precis när du behöver klättra upp samt vårda takpannor igen nästa gång.