Tryckimpregnerat – fungerar järnvitriol till det?

När trä behandlas med järnvitriol så får det en väldigt förtjusande samt slitsam yta. Man kan använda järnvitriol på tryckimpregnerat trä men det rekommenderas att först och främst göra detta på obehandlat virke.

Med en järnvitriol fasad så får man grymma skuggeffekter för järnsulfaten kommer att influera träet på annorlunda sätt beroende på det ljus som det utsätts för. Därmed så kan man se att huset får lite annorlunda karaktär i olika riktningar och det är det flera som tycker om.

Bästa resultaten får man med rätt teknik

Något man inte ska glömma bort ifall man vill nyttja järnvitriol på tryckimpregnerat trä är att det alltid är viktigt att arbeta med rätt teknik. Helst ska man bearbeta träpaneler före de monteras för att komma åt hela vägen omkring och för att undvika problem med spill. Men det är inte så att man använder järnsulfat och vatten för att ge träet extra skydd. Det handlar mer om estetik.

Frågan om hur snyggt det blir beror självklart på smak samt på det trä som man behandlar. Om du har en lös bit av det tryckimpregnerade material som du vill måla på med järnvitriol på så kan det vara förståndigt att testa på denna bit.

Låt det hela ta lite tid för man ser inte på en gång vad som sker med träet. Det kan ta flertal veckor innan man ser effekten, så var ute i god tid och prova innan hela fasaden behandlas.

Ifall järnvitriolen spiller på annat trämaterial

När man har snickrat ihop ett trä däck och därpå bygger ett vackert staket av trä som man vill bearbeta med järnvitriol så är det enkelt hänt att medlet skvätter på verandagolvet. Resultatet blir fula fläckar som ser ut som om man har haft ett gäng fåglar på visit.

Vad gör man om man har spillt järnvitriol på trä? Ta fram Klorin och börja skura träet! Detta kommer att få bort fläckarna. Mer detaljer: På den här sajten få bort mossa i gräsmattan.
När det handlar om andra material så får man tänka på hur man applicerar järnsulfatet och hur man kan beskydda material som kan skadas av medlet innan man sätter igång.

Det luriga med stänken är att det kan ta ett tag före man ser vad som har hänt. Bra förberedelse där man täcker sådant som ej får skadas är alltid smart.

Vad säger andra om att processa trä med järnvitriol?

Något som man kan ha enorm användbarhet av är att så många diskuterar det där med hemskötsel samt bygge på nätet. Du kan vara säker på att det är flera andra som har använt sig av järnvitriol fasad medel och det är fort gjort att ställa en fråga i ett forum online.

Det kan vara tufft att hitta Järnvitriol i mindre förpackning än säck men på allt-fraktfritt.se finns det i flertal olika storlekar och smart utrustning för annan tillämpning.

En del tycker att det här fungerar bra medan andra hävdar att det alls inte går att använda järnvitriol på tryckimpregnerat trä. Vem ska man tro på? Ta en djupare titt på vilken typ av trä det var, om man hade väntat tillräckligt länge innan man uttalade sig om resultat, och vem det är som säger vad innan du bestämmer dig för att utföra behandlingen hemma.