Vad bör man tänka på inför renoveringen?

Ifall man inte är väl redo inför renoveringen av ett hus kan det lätt sluta i en mardröm. Det kan vara något som man har längtat efter att få uträtta, men likaså resultatet av en obehaglig överraskning. Det är jämt bättre att renovera av egen fri vilja än att vara tvungen till det p.g.a. exempelvis mögel eller annan mikrobiell påväxt.

Det första man bör fundera på när man ska renovera sitt hus är hur mycket man kan och är beredd att göra personligen. Hur lång tid får det ta? Hur stor del av huset ska renoveras? Att renovera hus kan innebära allting från att måla och tapetsera om till att praktiskt taget riva ut hela insidan av huset och ersätta det. Det är alltså enorma skillnader renoveringar emellan.

Under de senaste åren har gör-det-själv kulturen fått ett allt större genomslag. Det blommar upp allt fler byggföretag som säljer allt från hammare och spik till mer avancerade golvslipar – allt därför att den händige ska kunna uppföra sitt drömhus.

Oavsett vad man ska utföra för renovering behövs det material i olika mängd och prisklass. Det behövs även arbetsredskap. En god idé är att ha lite is i magen när det handlar om material – ifall man ser renoveringen som en fortskridande hobby kan man ta det lite lugnt med att hitta de perfekta beslagen eller den rätta nyansen gällande sitt kakel i ens badrum till rätt priser.

Vad gäller verktyg så är det bra att fundera på vad man verkligen behöver införskaffa och vad man kan vara utan. En del verktyg kan man alltid ha nytta av senare, men de är faktiskt inte så otaliga som byggföretagarnas reklamer vill påstå. Att handla det som man också efteråt kan få nytta av är bra därför att undvika en ocean av prylar som aldrig nyttjas.

En del företag hyr också ut maskiner som annars skulle vara väldigt dyra att införskaffa, och som är alldeles för bra för att vara utan under själva arbetet. Det är för den skull betydelsefullt att man tänker till innan man drar igång med renoveringen, för att undkomma onödiga utgifter och spill av tid. Att bygga om och överhuvudtaget utföra arbete i sitt hus tar ofta lite längre tid än vad man har räknat med, särskilt om man ger sig in på saker som man eventuellt inte har fullständigt hundra koll på.

Det är bra att ha tidsfristen i övervägande redan innan man börjar eftersom det annars kan sluta med att man har ett halvfärdigt badrum som inte fungerar som det ska och är sönderstressad för att det som började som en hobby har börjat ta upp all vaken tid. Även de finaste renoveringar är inte värt att må illa över – man kan anlita hantverkare. Läs mer här

När man renoverar utrymmen på grund av fukt och mögel är det betydelsefullt att man ser till så att ventilationen blir bra, därför att möglet annars kvickt kommer åter. Mögelsanering som slutar med renovering är det mest effektiva sättet att helt bli kvitt möglet. Sedan skydda mot ny påväxt med Tvärstopp alternativt Fulstopp.Det är dock ofta mycket dyrt, men vid riktigt allvarliga fall kan man få bidrag för att renovera och sanera.