Saigonkanel maximerar fettförbränningen

Saigonkanel och annan kanel

Saigonkanel är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är nära besläktad med Kassiakanel, men sitter på markant rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.

Låt oss begrunda begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi oftast stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik gällande smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar även ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för höga doser.

Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, samt har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är enbart rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.

Saigonkanel är på flera vis lik Kassiakanelen, men är samtidigt starkare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det räcker dock gott och väl för att erhålla de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns olika vis att se till så att detta sker och den kroppsliga processen är mångfacetterad. Träning, intag av föda med lågt GI och även helt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott skick – och blodsockret under kontroll.

Ett annat vis är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare och att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av flera fantastiska effekter som kanelen har på kroppen. Önskar man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en ultimat början på dagen eftersom den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig lyckosam för fettförbränningen eftersom att den sänker insulinutsöndringen och därför lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF eller Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen innebär även att energi lättare lagras i muskelmassan, ungefär på samma sätt som insulinet åstadkommer när man tränar samt intar kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är angeläget att man har koll på vad man äter – samt i vilken mängd. Det innefattar allt man äter, så även kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som bidrar till samtliga dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är också rikt på kumarin, som inte är lika hälsofrämjande, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.

Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel ska intas per dag, för den avsevärt mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som övre gräns. Tydliga effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter oerhört små doser, så man måste pröva sig fram för att finna en dos som är lämplig för en.