Anisette

Smaken av anisette baseras på kryddan anis som började odlas i Sverige under 1300-talet efter att den hämtats från trakter kring medelhavet. Det är vanligt att anisens frön används till mycket och vad gäller spritdrycker så används kryddan bland annat till likör. Smaken av anisette finns som likörssens och är ofärgad men saknar inslag från lakrits som generellt brukar ingå i anisbaserade smaker. Däremot påminner anis otroligt mycket om lakrits men anisette har en sötare smak.

Likör som har smak av anisette utgör en härlig kombination av alkohol samt sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket medför att till exempel diabetiker får det besvärligt att njuta till den grad som de förtjänar.

Följaktligen har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens med smak av anisette. Sötman i essensen kommer från sukralos istället för socker. Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är ca 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett mycket bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras fort i kroppen utan att brytas ner. Det medför även att ingen energi tillförs och därför påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligen med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En oerhört liten mängd av liköressensen bidrar till en vittomfattande smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Därefter fyller man upp 3/4 med sprit och skakar. Därefter fyller man upp flaskan med kvarvarande sprit och skakar till dess allting har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette och brännvin förenas på bästa vis.

Hembryggning är sällan så simpelt och utöver att den sockerfria likören blir väldigt god så går det dessutom fort. Denna sockerfria essens med smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.