Blanda egen god sockerfri likör som har smak av White Cacao

White Cacao är en ny spännande och smakrik sockerfri liköressens som ingår i Gert Strand ABs utbud. Färdigblandad likör ges en mjuk samt rund smak av choklad med en söt arom av kakao.

Det är både smidigt och lätt att blanda sin egen likör och processen går relativt kvickt. Det är på så vis en primitiv variant av hemmabryggning som är lätt att komma igång med. Det krävs dessutom ingen avancerad utrustning. Resultatet av att göra sockerfri likör är otrolig därför att det sockerfria alternativet blir minst lika söt i smaken som vanlig likör.

Den som verkligen endast vill ha likör med smak av White Cacao i avsaknad av bismaker bör mixa essensen ihop med okryddat brännvin som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vanligvis brukar likörer äga en alkoholhalt mellan 15 % – 25 % men vill man ha rejält stark likör kan man med fördel mixa essensen ihop med vodka. Skulle man ändå blanda essensen med någon form av redan kryddad sprit får man kalkylera med konkurrerande smaker, men det är definitivt inte uteslutet att man på så sätt kan upptäcka fantastiska smakkombinationer.

Men varför sockerfri likör? Och är det ens möjligt med sockerfri likör med tanke på att drycken är välkänd för sin karaktäristiska sötma.? Det finns flera skäl till varför det är förträffligt med sockerfri likör. Främst är det ett enastående alternativ för de diabetiker som längtar efter att obehindrat njuta av likör. Ingrediensen som ger sötma i Gert Stand ABs sockerfria essens är istället sukralos. Det är ett konstgjort ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Det var först 1976 som ämnet framställdes men inte förrän 1994 som det blev godkänt sötningsmedel inom EU. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Sukralos är fritt från kalorier vilket lämpar sig bra för de som är mån av vikten. Ämnet är vattenlösligt så för den skull lagras det inte i den organiska vävnaden hos människan. Till diabetikernas fördel så är det snabbt som sukraloset utsöndras i kroppen utan att brytas ner. På så vis hålls kroppens sockernivå jämn eftersom ingen energi tillförs.

Färdigblandad likör kan drickas som den är antingen med eller utan is, eller så kan den användas till att blanda drinkar. Det finns mängder av varianter på drinkar som består av White Cacao.

Att mixa den sockerfria essensen går till på så vis att man häller i den i en tom flaska som rymmer 75 cl. Efteråt häller man i tre fjärdedelar valfri sprit och skakar flaskan ordentligt. Den resterande mängden av spriten ska sedan hällas i och skakas ordentligt ytterligare en gång. Dock rekommenderas inte att man dricker likören med detsamma utan den ska helst stå några dagar. På så sätt förenas smakerna på bästa möjliga vis. Det resulterar i att likören blir ännu mer godare och än mer smakrik.

Då och då kanske man endast vill blanda till ett smakprov. Då går det bra att mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.