Irish Cream – liköressens

Irish Cream är en omtyckt liköressens. Faktum är att en av världens mest kända likörer heter Baileys Irish Cream och lanserades på Irland under 1970-talet. Smaken är baserad på irländsk whiskey, grädde samt kaffe. Baileys har en oerhört välbehaglig smak som bidragit till dryckens populäritet. Karaktäristiskt för Baileys är att drycken har en enorm arom samt en gräddig och mycket söt smak.

Gert Strand AB har tagit fram en exklusiv sockerfri liköressens med smak av Irish Cream med sukralos som sötningsmedel. Det är ett ämne fullständigt konstgjort och fritt från kalorier. Men låter det inte lite konstigt med sockerfri likör? Faktum är att den sockerfria liköressensen från Gert Strand AB trots allt består av den eftertraktade sötman som förknippas med likör.

Sukralos som är ett syntetiskt sötningsmedel ersätter effektivt sockret. Det är cirka 600 gånger sötare per viktenhet än socker. Det finns åtminstone ett par starka skäl till att välja sockerfri liköressens som har smak av Irish Cream. Först och främst är sukralos ett perfekt alternativt sötningsmedel för diabetiker. Sukralos utsöndras fort i kroppen men bryts inte ner. Kroppens blodsockernivå påverkas inte med tanke på att ingen energi tillförs. En annan styrka med sukralos är att ämnet är vattenlöslig vilket innebär att det inte lagras i den organiska vävnaden hos människor.

Sukralos framställdes under 1970-talet och har sedan dess godkänts stegvis på marknaden som sötningsmedel. Inom EU blev sukralos godkänt först 1994. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Att producera likör med hjälp av essens är en okomplicerad form av hembryggning. Processen går tämligen kvickt och är enkel och smidig. Det bästa av allt är att essensen inte skiljer sig i sötma eller i smak från vanliga sockerbaserade likörer, vilket man lätt kan förmoda.

Hur går man då tillväga för att mixa sin hemmabryggda likör? Liköressensen med smak av Irish Cream blandas med fördel ihop med okryddat brännvin. Det går så klart att blanda med kryddat brännvin om man vill vara mer vågad och experimentera med smaker. Man måste då kalkylera med att inte erhålla en ren Irish Cream-smak men å andra sidan finns det potential att blanda till andra smaker. En del möjligtvis bättre än andra.

En flaska liköressens består av 20 ml som ger 750 ml likör. Spriten man blandar med kan variera mellan 15 % 40 % efter tycke samt smak. Men man ska ha i åtanke att likör generellt håller en alkoholhalt mellan 15 – 25 %. Den som föredrar att mixa med vodka kan förvänta sig en starkare likör.

Häll i essensen i en flaska som rymmer 750 ml. Fyll därpå upp flaskan med alkohol och 2 dl kaffegrädde och skaka ordentligt. När flaskan är färdigblandad bör den få stå några dagar så att smaken från Irish Cream och alkoholen förenas på bästa sätt. Den färdigblandade likören kan antingen drickas som den är med eventuellt en aning is. Alternativt användas till att blanda drinkar.