Mixa egen smaklig sockerfri likör som har smak från Triple Sec

Den färglösa liköressensen Triple Sec har tydliga inslag av citrus samt apelsin vilket är en fröjd för smak och doft. Typiskt för Triple Sec är att den har en relativt hög alkoholhalt i jämförelse med många andra likörer. Triple Sec har en påfallande doft av sin sötma samt syrlighet tillsammans med en överlägsen ton av citrusskal. Smaken används ofta i olika drinkar, men kan stundvis ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns också som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs sortiment. För flera är det otänkbart med sockerfri likör eftersom sötman i likör är så märkbar och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en inkorrekt uppfattning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns ett par goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket självklart är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar dessutom utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett enastående sockersubstitut för diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos snabbt i kroppen utan att brytas ner. Sockernivån i kroppen hålls således på en jämn nivå när kroppen inte får någon energitillförsel. Ytterligare en styrka är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Sukralos är ett syntetiskt ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas gradvis i rytm med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt inom Europa. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Att blanda sin egen likör är både smidigt, simpelt och går hastigt. Flera som provat denna metod går sällan tillbaka till att handla färdiga likörer. Därjämte är sockerfri liköressens med smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det definitivt bästa är att blanda essensen med okryddat brännvin som äger en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Vad gäller Triple Sec så kan man med fördel välja brännvin med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte blanda essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att finna fullständigt fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i traditionell Triple Sec – likör. För övrigt går det bra att mixa essensen ihop med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en innehållslös flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att därnäst blanda i tre fjärdedelar med sprit. Flaskan ska sedan skakas ordentligt. Fortsättningsvis häller man i den resterande mängden av spriten och skakar flaskan ännu en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det angeläget att låta smakerna förenas på bästa sätt. Således ska flaskan få stå några dagar så att likören blir så god samt smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är eller blandas i drinkar.

Vill man pröva smaken utan att mixa en hel flaska går det utmärkt att i en första omgång mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.