Erytritol

Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron och meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, med tanke på att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras alltså outnyttjat genom urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier till druvsockret så sker omvandling och det blir erytritol, enligt en absolut naturlig procedur.

Erytritol är väl lämpat till den som önskar förtära en lågkolhydratkost och slippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar därutöver som en antioxiant. Ämnet består av inga kalorier medan typiskt socker innehåller 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk struktur som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket brukar förmedla upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfylld effekt och den påminner en del om samma kylande effekt som xylitol och mentol har.

Erytritol är särskilt lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.

Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast partiellt absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare till tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i vanligt tal kallar för lös mage. sötningsmedel cancerframkallande

En besynnerlig omständighet kring erytritol är att ämnet ej tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck därför att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är utökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.

Ifall man följer föreliggande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns olika varumärken som består av erytritol. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som består av 500 gram. För den som tycker om bakning är strösöt perfekt. Alla godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligen bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.