Anisette – en sockerfri liköressens från Gert Strand AB

Anisette är en smak som är baserad på anis som har sitt ursprung kring medelhavet men började odlas i Sverige redan under 1300-talet. Det är vanligt att anisens frön används till mycket och vad gäller spritdrycker så används kryddan bland annat till likör. Smaken av anisette förekommer som likörssens och är ofärgad men har brist på inslag från lakrits som vanligtvis brukar ingå i anisbaserade smaker. Å andra sidan påminner anis oerhört mycket om lakrits men anisette äger en sötare smak.

Sockerfri Anisettelikör

Likör som har smak av anisette utgör en underbar sammansättning av alkohol och sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket medför att exempelvis diabetiker har tufft att njuta till den grad som de förtjänar.

Således har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens som har smak av anisette. Sötman i essensen kommer från sukralos istället för socker. Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är cirka 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett betydligt bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras fort i kroppen utan att brytas ner. Det innebär också att ingen energi tillförs och således påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligen ihop med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En otroligt ringa mängd av liköressensen bidrar till en omfångsrik smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Därefter fyller man upp 3/4 med sprit och skakar. Sedan fyller man upp flaskan med resterande sprit och skakar till dess allting har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette och brännvin förenas på bästa vis.

Hembryggning är sällan så enkelt och utöver att den sockerfria Anisettelikören blir ofattbart god så går det därutöver snabbt. Denna sockerfria essens med smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.