Cinnamomum loureiroi kanel I kaffet ger viktminskning under vissa omständigheter

Ketos sätter fart på fettförbränningen

Ketos är ett ord som för blott ett litet antal år sedan föga var känt i allmänna kretsar, men idag är det ett ord på allas läppar. Ketos är ett kroppsligt tillstånd som en enorm del av svenskarna idag strävar efter att hamna i igenom att ändra om sin mat till LCHF – Low Carb High Fat (lite kolhydrater mycket fett) . Andra dieter är Atkins och Skaldemans diet.

Vad är då ketos?

Ketos är när kroppen är i fettförbränningsläge i stället för kolhydratförbränningsläge.

Ketos uppstår i kroppen när ketoner blir den energigivande substansen istället för glukos, som är det vanliga. För att detta skall kunna förekomma måste i stort sett alla kolhydrater (mjöl, socker, bröd, gryn, pasta) uteslutas ur kosten och sedan måste glukoslagret i musklerna tömmas. När kroppen blir tom på glukos så går den över till att alstra ketoner, samt denna arbetsgång kräver mycket mer handlingskraft, dessutom är ketonerna mycket fördelaktiga för fettförbränningen. I ketos är fettförbränningen beständig förhöjd oavsett om man tränar alternativt sitter totalt stilla. Håller man på att banta så behöver man inte motionera för att gå ner i vikt och inte syssla med svält (kaloribantning) som även minskar muskelmassan.

Kanel är mer än «okej» vid en lågkolhydratsdiet

Länge har man rekommenderats att piffa upp maten med kanel om man vill undvika kolhydrater. Att kanel är «ok» under en lågkolhydratsdiet har nämligen varit känt sedan länge, men att kanelen i sig är direkt gynnsam för att hamna i ketos är inte lika känt.

Saigon Kanel ökar insulinkänsligheten 29% vilket innebär att kroppen producerar mindre insulin, samt ju mindre insulin – desto bättre!

Olika kanelsorter fungerar självklart annorlunda bra, men bara en kanelsort fungerar riktigt bra – Saigonkanel . Den bästa kanelen för ketos är Vietnamesisk kanel (Saigonkanel) Cinnamomum loureiroi.
Hurdan kan man använda kanelen?

Kanel har ganska säregen smak samt det är antagligen inte så roligt att förtära kanelsmakande mat dagarna i ända. Faktum är att det är ganska lite kanel som skall till för att ge proportionerligt enorm effekt på ketosen. I kaffet eller teet är det väldigt gott med lite kanel, mindre än ett halvt gram är ganska passande dosering. På detta vis får man en riktigt bra start på dagen samt fettförbränningsprocessen kickas igång redigt.

Kanel på grekisk yoghurt, på LCHF-gröt eller i LCHF-musli, i en mustig köttgryta och i diverse bakverk (på lågkolhydratsvis såklart!) är oxå fantastiskt mumsigt. Man kan göra egen kanelglass, det är mycket godare än man kan tro, samt vill man piffa till den lite tillägg så kan man ha i ingefära oxå, alternativt lite apelsinessens. Fantasin är som vanligt nyckeln till framgång.

Det enklaste är lite Saigonkanel i kaffet – det är gott.

Kanel hjälper även vid vanliga dieter

Det är inte bara strikta lågkolhydratare som kan avvika fördelar ur ett regelbundet intag av kanel, faktum är att den som äter kolhydrater får stabilare blodsocker om den jämsides intar kanel. Så, lågkolhydratare uppnår bättre ketos med assistans av kanel och kolhydratsätare blir inte riktigt lika våldsamt drabbade av kolhydraterna om de balanserar dem med kanel. En fantastisk smakgivare är vad den är – och underbart aptitlig!

Överdriven konsumtion av kanel kan vara farligt

Man skall förtära toppen fyra gram kanel per dag eftersom kanel innehåller ämnet kumarin som i stora doser samt efter långvarigt intag kan affektera levern negativt. Det skall dock ganska mycket till för att man skall förmå få i sig mer än fyra gram kanel per dag under en längre tid.