Dags att starta med LCHF för viktkontroll och hälsan?

LCHF förklarat

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ungefär En aning kolhydrater och mycket fettrik kost. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ner i kroppsmassa. Det var dr. William Banting som främst dokumenterade dieten samt gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han såg att när människor minskade ned på socker, bira, bakverk samt potatis så tappade de i vikt ganska snabbt. Mer Info HÄRLCHF-dieten enligt Bantings modell glömdes bort under centrum av 1900-talet samt man började koncentrera på att istället avlägsna allt fett ur kosten, vilket också funkar i teorin, men människor gick hungriga och föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna kvar. Man får äta sig mätt av massor av goda livsmedel som är rika på protein samt – före allt – fetthaltig mat. Det är ovant för folk som försökt gå ned i kroppsmassa tidigare att plötsligt tvingas addera en mängd fett i sin mat, fettet som man tidigare trott var den fina figurens värsta fiende!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig trygg med vetskapen om att fettvävnad hela tiden delas ut i överflöd, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nära nog ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget skall vara på ca samma grad som man fordom oxå fått rekommenderat, möjligen något högre. En bra distribution ser ut ungefär såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta gäller nämligen för normal LCHF, varken superstrikt eller en aning mer frikostig. Vilken grad man själv mår bra av att ligga på får man prova fram, men för att snabbt gå ner i kroppsmassa är det bra att äta så en aning kolhydrater som är genomförbart, det finns de som inte äter en endaste kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången och fettförbränningen.

Äta gott med LCHF

I begynnelsen kan det kännas tufft att avsäga sig livsmedel som fordom fyllt ens måltider, som pasta, spagetti, bröd, juice, rotfrukter – och sötsaker självklart. Vad lägger man nu vid sidan om köttet? Samt hur ordnar man nu fredagsmys? Och vad kan man inmundiga egentligen?

I takt med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så alldaglig som möjligt att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, äta LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, och njuta av tiramisu, cheesecake samt ett litet antal rutor högkakao choklad alltemellanåt. Den som verkligen undersöker möjligheterna i LCHF behöver inte sakna någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det gäller dryck så är bubbelvatten både bra och läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till kolsyrat mineralvatten – oavsett man handlat det från affär alternativt kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets sortiment finns oxå kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att smaksätta tjock yoghurt och vipsad grädde med och tillsammans med en alternativt ett par droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, totalt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att anskaffa på www.allt-fraktfritt.com.