En bra dragsele hund sliter inte på hunden

En dragsele hund är en sele, eller ett sorts koppel om man vill, som används när hundar ska dra något, t ex en cykel, spann, en pulka, en släde eller spark/skidor. En dragsele hund kan på flera sätt påminna om spårselar, men det finns betydelsefulla skillnader.

En dragsele påminner om en spårsele, bland annat så är inga av dem skapade för att hunden ska föra sig framåt med linor kring halsen. Istället går selarna ut på att hunden ska föra sig framåt med hjälp av bröstkorgen och axlarna. En spårhund ska ej behöva dra speciellt tunga vikter medan en draghund ska göra just det. Eventuellt är det en slädhund i fjällen eller en hund som ska dra vagn eller cyklar på torr mark. Oavsett vad det är den ska dra så är det angeläget att ens dragsele hund har fästs som den ska så att hunden slipper drabbas av smärtsamma brännskador och slitningar.

En Spårsele är utformad för att det ska bli lättare att hålla hunden när den spårar. Hundar som ska spåra är oerhört fokuserade och kan dra någorlunda mycket, därför behöver man något starkt att hålla i. Spårselar ser ut som man föreställer sig en hundsele, med rem omkring bröstkorgen samt över bogen.

En dragsele hund har generellt ännu fler remmar att fästa runt hundens kropp än en spårsele har. Remmar över bröstkorg samt bringa finns såklart, men dessutom brukar det likaså löpa remmar över ryggen och om svansroten. Var fästet för dragkopplet finns beror på vad det är hunden ska dra. Ska du bruka dragsele hund för linkörning alternativt cykel så är det bäst med ett fäste intill svansroten, men ska hunden dra släde så måste det finnas fästen intill sidorna samt en kraftig rem över bringan.

En hundsele bör ha lång hållbarhet, annars duger inte kvalitén åt ens bäste vän. En riktigt bra dragsele kan hunden ha hela livet. Priset för en kvalitetsele ligger på allt från ett par hundralappar och uppåt och det kan vara bra att fråga någon erfaren vilket fabrikat samt modell som passar just din hundras på bästa sätt, god passform är väldigt angeläget. Från somliga märken kan man till och med köpa hundselar från efter specialmått.

När det handlar om material är det lite av en smaksak, de flesta ergonomiska selarna idag är tillverkade i robust material som polyester. Dessa brukar också vara vadderade så att det inte ska uppstå skavsår hos hunden. Läder är både mjukare och mer klassiskt och funkar bra så länge selen sitter bra kring hunden.

Samtliga som äger hund vet hur lojal och trogen en hund är, kärleken till dessa fyrbenta kompisar är kraftfull och ännu starkare från hundens sida, därför förtjänar de det bästa. Om man har en draghund så ska man investera i en dragsele hund som passar just den hund man äger, helt efter dess egna mått så att passformen är utmärkt och skaderisken reduceras. Genom att införskaffa en bra dragsele hund visar man att man bryr sig om sitt trogna djurs välbefinnande.