En spårhund kan konsten att koncentrera sig

En spårhund är en hund som tränas i spårning. Det är en hundsport som blir allt mer populär i Sverige, mycket därför att hundarna tycker att det är hemskt kul att spåra. Spårning är den enklaste bruksgrenen att praktisera själv och är man ordentligt flitig så kan man också tävla med sin hund i spårning.

Hundar är trogna och lojala och litar hela tiden på sin flockledare och har man en hund så är man själv dess flockledare. Hunden vill göra sin flockledare nöjd och glad vilket medför att det i regel är ganska smidigt att träna en hund, så länge det görs på rätt vis. En spårhund ska tränas av en som vet hur man lägger ut spår åt hunden och det kan vem som helst lära sig via diverse spårningskurser. Att gå på kurs med sin hund är en fantastisk upplevelse som för hund och ägare närmare varandra.

När en hund spårar så måste den ges tämligen fria tyglar att söka var den känner spår. Detta innebär att hunden behöver en lång lina att löpa i, istället för ett koppel, och en stabil sele som gör att den kan dra på ganska bra utan att stoppas av ett besvärligt halsband.

Det finns en lång rad spårselar på marknaden och de viktigaste sakerna man ska tänka på är att hitta en hundsele med god passform efter exakt din hunds mått, och att den ska vara konstruerad i sköna och slittåliga material. En ordentligt bra spårsele kan man få tillfredsställelse av i flera år, så det är smart att investera i något riktigt bra.

Till skillnad från dragselen så är spårselen mestadels betydligt enklare i designen. En dragsele har remmar som dels löper framför hundens bringa och en som ligger över dess bröstkort, dessutom finns det ännu fler remmar som sträcker sig runt ryggen och kring hundens svansrot. Oftast sitter sedan draglinan eller kopplet fast i selen intill svansroten, alternativt vid selens sidor. En spårsele har bara remmar runt bringa samt bröstkorg men kan ändå komma olika modeller med mindre skillnader.

En spårhund tenderar att älska sin sele eftersom den förknippar selen med spårning. Ifall en hund inte trivs med att spåra så blir det besvärligt att upprätthålla denna hobby, men nästan alla hundar älskar att spår och gör de inte det så brukar det bero på att de inte har lärts på korrekt vis. En hund måste hela tiden undervisas med mycket klara order och massor av uppmuntran.

Det finns flera oliks saker som man kan utföra tillsammans med sin hund, allt från dressyr till utställningar, friluftsäventyr samt agility. Agility är hinderbanor för hundar vilket de tenderar att tycka är enormt skojigt. Vissa hundraser lämpar sig bättre åt vissa sporter än andra. Border Collies är t ex oerhört bra på agility då de är så snabba och smidiga, medan en husky ofta är bättre på att dra föremål efter sig. Hundtips finns här

När det handlar om jakt så är en drever vanligen fantastiskt bra och en blodhund tenderar att bli en riktigt bra spårhund.