Erytritol

Erytritol – ett fantastisk sockersubstitut

Kolhydratämnet erytritol finns naturligt i bland annat meloner, päron och druvor. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska struktur har likheter med både socker och alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som exempelvis socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. Erytritol är för den skull passande för den som vill äta en lågkolhydratkost och undkomma de onödiga kolhydraterna.

Erytritol framställs genom att jäsa druvsocker. Genom att tillägga vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är fullkomligt naturlig.

Därjämte innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är briljant i jämförelse med vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar förmedla en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt ofarlig effekt som påminner om liknande kylande verkan som Xylitol och mentol har.

Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Således passar erytritol perfekt för diabetiker.

En klar fördel med erytritol Sötningsmedel är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Eftersom andra sockeralkoholer är större blir de enbart delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser och fettsyror, vilket kan leda till lös mage.

I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i dryck med tanke på att det finns en utökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Fastän Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet innefatta samma lagstiftning.

Erytritol bör inte intas 3 år efter framställning om man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men egentligen har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under många olika varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som består av 500 gram. Strösöt passar perfekt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därjämte som en antioxiant.