Få ditt silver att glänsa med hjälp av natriumkarbonat

Att använda sig av natriumkarbonat är ett gammalt välfungerande trick för att borttaga beläggningar från silver. En bit aluminiumfolie måste täcka botten på förslagsvis en glasskål. Därpå strör man ut natriumkarbonat för att sedan hälla över kokande vatten.

Silvret ska doppas i skålen så det kommer i kontakt med folieytan och natriumkarbonatet. Var ordentlig med att avlägsna grövre smuts och fett före silvret doppas. Tänk på att man inte bör bearbeta nysilver enligt den här metoden. Försilvring som möjligen riskerar att vara genombruten tenderar att leda till mörka fläckar på föremålen som ska behandlas.

I samma stund som man stoppar ned silvret i skålen börjar det bubbla rejält i några minuter. När det slutat bubbla ska beläggningarna på silvret ha avlägsnats.

Det som sker i vattnet är en väldigt verkningsfull process. Det som händer är att silversulfider som utgör beläggningen på silvret istället omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Med tanke på att det blir till gas är det angeläget att lufta ordentligt – i synnerhet om hårt oxiderat silver ska behandlas. Att behandla silver enligt den här metoden medför att silvret inte slits på samma sätt som om putsmedel hade använts.

När beläggningarna är avlägsna ska man ta upp silvret och skölja det med kallt vatten och torka och gnida med hjälp av en trasa. Silvret kommer garanterat blänka på nytt och få nytt liv.

Vad är egentligen natriumkarbonat? Den kemiska formeln är Na2CO3. Det räknas som ett av världens mest använda och viktigaste kemiska ämnen på jorden. Natriumkarbonat ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Det är ofarligt för huden med bekantskap men ämnet, men däremot kan irritation i ögonen uppkomma. Det är heller inte giftigt att förtära natriumkarbonat under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga.

Det ganska grovt fördelade vita pulver är vad som kännetecknar natriumkarbonat i sin fasta form. Det är vanligt att pulverform av natriumkarbonat används i tillverkningsindustrier med tanke på att det räknas som ett kraftfullt alkali. Mer specifika och vanliga användningsområden natriumkarbonat sdb
är inom glas- och tvåltillverkning.

Natriumkarbonat är naturligt förekommande på jorden men kan dessutom produceras syntetisk väg. Större naturliga fyndigheter av natriumkarbonat finns till exempel i USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika och Turkiet. Vid en syntetisk process blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Förutom tillverkning så är det inte endast till att rengöra silver som natriumkarbonat är utmärkt för. Natriumkarbonat neutraliserar många fläckar och lukt, och är ett ämne som själv inte är illaluktande. Det passar utmärkt för all typ av rengöring av tyngre smuts. Eftersom det kan vara en aning frätande så bör handskar och skyddsglasögon användas när man hanterar ämnet. Det är inte sällsynt att människor använder sig av natriumkarbonat i det vanliga hushållet. Men det brukar mer alldagligt kallas tvättsoda som stundtals finns att köpa i dagligvaruhandeln. Natriumkarbonat finns ofta i färgaffärer men då oftast under namnet målarsoda. På nätet har hembryggning.se det största sortimentet av natriumkarbonat.