Hemmaframställning av Vin

Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med massor av goda tips och råd.

Vin är en enastående härlig dryck som kan avnjutas i många olika sammanhang. Och olika sorter passar annorlunda bra till olika mat o.s.v. Det medför att det finns mycket att utforska vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett kraftfullt brinnande intresse för vin. Primärt att dricka vin, men naturligtvis också all form av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är tämligen lätt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de antar att det är för besvärligt. Det är viktigt att inte tillåta sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs en aning självtillit precis som inför allting annat vi tar för oss.

Flera ser hemmaframställning av vin som en festlig hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Dessutom är det lockande att man kan spara rätt så mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det massor vinexperter som arbetar med att hela tiden utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett övergripande mål som i princip gäller all form av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer oupphörligen flera nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar somliga nya tillbehör vin så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar också våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del viktig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är viktigt att följa det till punkt och pricka. Se även till att ingående anteckna allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt om all tid gått till spillo p.g.a. någon simpel miss. Därtill ska all utrustning kontrolleras noggrant före bruk. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.

För att få reda på mer kring allt som rör tillverkning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt många människor i närmare 30 år (den har utkommit i flera reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning och vinprovning.

Det bästa av allt är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig kostnadsfri som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen alternativt på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker via ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning. Den finns att köpa hos allt-fraktfritt . se samt hembryggning . se. Samt går bra att att låna totalt gratis på biblioteken I form av en ebok.