Hitta formen med LCHF

Gå ned i vikt utan att vara hungrig

Att gå hungrig är vidrigt samt går helt gentemot vår natur. Instinktivt vill vi förtära när vi känner hunger samt att trycka dän hungerskänslor är enormt besvärligt och plågsamt. Alltemellanåt klarar man det ett tag, men i de flesta fall trillar man ganska snart samt då har hungern blivit en sådan besatthet att man äter mer än man skulle hava gjort om man åt när man började beröra sig hungrig. De allra flesta dieter som finns för att hjälpa människor att gå ner i kroppsmassa kräver att man klarar av att gå hungrig, att man förmå motstå sina instinktiva behov gång på gång. Det finns folk som klarar detta, men de är dessvärre få.

Det finns emellertid dieter som låter en äta tills man är totalt mätt, dessa brukar utesluta kolhydrater och koncentrera på protein samt fett, eller bara protein. Denna art av dieter har varit i ropet nu i flertal år och får fler samt fler utövare. Några av dem heter LCHF, LCHP/Dukan och Atkins.

Bli av med sötsug

När man utesluter alternativt drastiskt drar ned på kolhydrater så händer en massa förändringar i kroppen. För det första måste kroppen finna ett eller bränsle till den glukos som genom kolhydrater annars står för energin. Vad som händer är att kroppen istället själv måste producera ketoner, vilka tas från lagrade fettceller. Fettförbränningen ökar därmed markant under en ketogen diet, som det heta. Mer Info HÄR

När kroppen befinner sig i ketos händer en massa sköna saker för den som vill gå ner i kroppsmassa. Hungerskänslor minskar samt sötsug försvinner efter ett tag totalt samt hållet. Dessutom blir fettförbränningen högre så även om man äter en fullkomlig del så bränner man dän det snabbt.

Träning samt LCHF

LCHF och andra kolhydratreducerade dieter brukar kunna kritiseras ganska hårt. Ett populärt argument är att hjärnan slutar fungera och att man inte kan prestera bra vid träning. Alldeles i början, när man absolut har lagt om sin diet från kolhydratspackad till kolhydratssnål, så kan man drabbas av både seghet i skallen och muskelsvaghet.

Man kan beröra sig less samt få huvudvärk samt till samt med bli nedstämd. Allt detta är emellertid övergående. Beroende på hur djupt nere man var i kolhydratsträsket när man påbörjade LCHF-dieten kan tiden för dessa omställningsbesvär fluktuera, det kan ta allt från ett litet antal dagar till flertal veckor men när omställningen väl är gjord upplever man nya höjder av energi, kraft samt klarhet.

Två grupper inom LCHF

Det finns ett par klara grenar i LCHF; de som medger vad som helst i kosten så länge det inte innehåller några kolhydrater; och de som förespråkar ren mat utan sötningsmedel, glutamat samt smakessenser. Den första gruppen experimenterar med godis sötade med aspartam, stevia alternativt Sucralose (ovedersägligen bäst, det enda som smakar som socker) samt smaksatta med vaniljessens, kakao eller aromer från t ex Aromhuset.

Aromhuset är ett trade mark som saluför bordsvattenaromer i över 20 smaker, 4 kaffearomer samt 5 vispgräddearomer. Dessa kan användas till allt från bubbelvatten till grädde, yoghurt, fika och andra varma och kalla drycker. De innehåller noll kolhydrater samt inget kalorier men massor av aptitlig smak som man inte behöver fattas. De som sållar sig till den andra gruppen LCHF:are anser att LCHF är en hälsans diet och att själva grundidén med den förstörs om man innefattar en folksamling artificiella ämnen.